play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Egiptu pronađena možda najstarija mumija ikad

Arheolozi kažu da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima zatvorenu u sarkofagu koji nije otvaran 4300 godina, prenosi BBC.

Mumija, ostaci čovjeka po imenu Hekashepes, smatra se jednima od najstarijih i najcjelovitijih nekraljevskih posmrtnih ostataka ikada otkrivenih u Egiptu. Otkrivena je u oknu dubokom 15 metara na drevnom groblju južno od Kaira, u Saqqari, gdje su pronađene još tri grobnice. Jedna je grobnica pripadala takozvanom čuvaru tajne.

Najveća od mumija koje su otkrivene na drevnom groblju navodno je bio čovjek po imenu Khnumdjedef – svećenik, inspektor i nadzornik plemića. Druga je bio muškarac Meri – viši dužnosnik palače koji je dobio titulu čuvara tajne, što mu je dopuštalo obavljanje posebnih vjerskih rituala.

Vjeruje se da je sudac i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gdje je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, također je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Hawass, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. stoljeća prije Krista. “Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih”, rekao je Ali Abu Deshish, još jedan arheolog koji je sudjelovao u iskapanju.

Saqqara je bila aktivno groblje više od 3000 godina i proglašena je lokalitetom Svjetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u drevnoj egipatskoj prijestolnici Memphisu i dom je više od dvanaest piramida, uključujući stepenastu piramidu, u blizini mjesta gdje je pronađeno okno u kojem se nalazila mumija.

Otkriće dolazi samo dan nakon što su stručnjaci u južnom egipatskom gradu Luxoru rekli da su otkrili kompletan grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg stoljeća nove ere.

Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali radionicama metala s loncima, alatima i rimskim novčićima. Egipat je otkrio mnoga velika arheološka otkrića posljednjih godina u sklopu napora da oživi svoju turističku industriju.

0%