play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Danas u Češkoj drugi krug predsjedničkih izbora

Širom Češke danas u 14:00 sati je otvoreno gotovo 15.000 birališta na kojima 8,25 miliona registriranih birača odlučuje hoće li na čelo Češke stati prozapadni general u mirovini svojevremeno šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel ili populistički, bivši premijer i peti najbogatiji u Češkoj, Andrej Babiš.

Poslije prva tri predsjednika Češke, Vaclava Havela, Vaclava Klausa i Miloša Zemana Česi prvi put nemaju u izboru uticajnu ličnost iz vremena Plišane revolucije i tranzicije Češke već Pavela i Babiša koji su obojica počeli karijere kao mladi komunisti i upleli se na neki način i sa komunističkim službama.

Pavel je dočekao Plišanu revoluciju u kursu za komunističke vojne obavještajce a Babiš, koji godinama u rodnoj Slovačkoj bez uspjeha na sudu pokušava očistiti svoje ime, vodi se kao agent zloglasne komunističke tajne policije StB pod nadimkom Bureš iz vremena kada je radio u spoljnoj trgovini i bio predstavnik u Maroku.

Česima je Babiš obećao da bi pomoć Ukrajini sveo tako da ne pogađa nimalo komfor Čeha, a takođe i da bi kao mirotvorac, lako i brzo organizirao mirovni samit na Hradčanima u Pragu na kojem bi bio okončan rat u Ukrajini.

U prvom krugu prije 14 dana zabilježen je veliki odziv birača, preko 68 posto, a ni u drugom krugu bar po anketama neće biti manji. Birališta se zatvaraju u subotu u 14 sati, a  tko je postao novi predsjednik Česi će saznati već kasnije poslijepodne.

Prema svim predizbornim anketama i modelima favorit je general Pavel sa podrškom između 53 do 58 posto birača.

0%