play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Usvojene izmjene Zakona o doprinosima

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojen Zakonu o doprinosima FBiH koji se tiče radnika u rudnicima uglja, radnicima u tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakomulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Direktor Unije poslodavaca FBiH Mario Nenadić obratio se nakon izglasavanja zakona medijima, rekavši kako je ovo samo jedan od niza zakona u setu koji u konačnici treba da olakša i položaj poslodavaca, sindikata i radnika u FBiH.

Pojasnio je kako od njega nitko neće imati štetu – niti federalni proračun, niti sindikati, niti poslodavci. No, šta u principu on donosi?

“Nije ovo ništa novo, ovaj zakon danas je samo produžetak roka iz Člana 1. važećeg zakona, jer znamo da je taj rok istekao sa 31.12. i da bi radnici novu plaću za siječanj ove godine, u veljači primili ne onako kako su je primali do sada, već na svoju štetu. Bez današnjih izmjena poslodavci ne bi bili u prilici da mijenjaju svoje interne odluke, jer se radi o niskoakumulativnim djelatnostima”, pojasnio je Nenadić.

Zakon jasno kaže da se radi o primjeni preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakomulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Ispred Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine medijima se obratio i Samir Kurtović, rekavši da nije ni očekivao tako dugu diskusiju, s obzirom da je “ovo prvi put da su sindikat i poslodavci imali zajednički stav”, ali i da će nastaviti tako djelovati i u budućnosti.

Praktično – danas usvojenim zakonom radnicima je, u principu, samo sačuvana dosadašnja plaća, no Kurtović navodi da je to ujedno “otvorilo put poslodavcima za određena povećanja plaća kod onih poslodavaca koji za to imaju mogućnost”.

0%