play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Gradonačelnica Pariza želi ruske sportaše pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla je danas da želi sudjelovanje ruskih sportaša pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. godine, za razliku od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je tražio njihovo izbacivanje.

“Mislim da je ovo trenutak za sportaše i da sportaši ne treba da budu lišeni natjecanja. Ali, mislim i zalažem se, kao i veliki dio sportskog pokreta, da ne bude ruskog izaslanstva pod ruskom zastavom”, rekla je Hidalgo.

Ona bi više voljela da se ruski sportaši natječu pod neutralnom zastavom, kao što je to već bio slučaj.

“Naravno Igre se održavaju u geopolitičkom prostoru. Nadam se da će rat u Ukrajini biti iza nas kada budemo organizirali Igre u Parizu, što će biti trenutak dugo očekivanog bratskog susreta, pošto zbog covida i svega kroz šta upravo prolazimo, postoji potreba da se okupimo oko sporta”, navela je gradonačelnica Pariza.

Hidalgo je istaknula da će Pariz biti spreman na vrijeme za natjecanje i da se sve odvija u okviru predviđenog proračuna.

Predsjednik Ukrajine Zelenski je u utorak tražio od svog francuskog kolege Emmanuela Macrona da se Rusija izbaci sa predstojećih Olimpijskih igara, koje će se održati na ljeto 2024. u Parizu.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je u srijedu, poslije konsultacija sa predstavnicima sportaša, međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima, naveo da “nijednom sportašu ne bi trebalo da bude zabranjeno da se natječe samo na osnovu pasoša”.
 

0%