play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ekstremna zima zahvatila istočnu Aziju

Smrtonosno zahlađenje koje je zahvatilo istočnu Aziju ubilo je najmanje četiri osobe u Japanu nakon što su niske temperature i jak snijeg donijeli putni haos tijekom lunarnog novogodišnjeg praznika. Stručnjaci upozoravaju da ekstremne temperature postaju nova norma.

Japanski službenici su rekli da su sva četvorica poginulih u srijedu i četvrtak radili na čišćenju snijega.

Dva smrtna slučaja su prijavljena u zapadnoj regiji Niigata, jedan u jugozapadnoj regiji Oita i jedan u južnoj Okayama, gdje je žrtva imala srčani udar.

U susjednoj Južnoj Koreji, ovaj tjedan izdana su upozorenja za jak snijeg, gdje su temperature u glavnom gradu Seulu pale na minus 15 stupnjeva Celzijusa dok su u brojnim drugim gradovima oboreni rekordi, rekli su službenici. Stanovnici kažu da je tijekom noći u srijedu kasno na četvrtak počeo jak snijeg.

Na popularnom turističkom otoku Jeju, loše vrijeme ovaj tjedan dovelo je do otkazivanja više stotina letova, dok su putnički brodovi bili prisiljeni ostati u luci zbog ogromnih valova.

“Iako su znanstvenici imali dugoročno gledište o klimatskim promjenama, “ovo ekstremno toplo vrijeme ljeti i ekstremno hladno vrijeme zimi možemo smatrati jednim od signala klimatskih promjena”, rekao je glasnogovornik Korejske meteorološke uprave Woo Jin-kyu za CNN.

U Japanu je stotine domaćih letova otkazano u utorak i srijedu zbog jakog snijega i jakog vjetra koji je otežavao vidljivost. Glavni avioprijevoznici Japan Airlines i All Nippon Airways otkazali su ukupno 229 letova.

U međuvremenu, obustavljeni su brzi vozovi između stanica Fukushima i Shinjo na sjeveru, priopćila je Japan Railway Group.

Ranije ovog mjeseca u ruskom Sibiru, temperature u gradu Jakutsku iznosile su -62,7 stupnjeva i tako oborile rekord za mjesto koje je nadaleko poznato kao najhladniji grad na svijetu.

Hladnoća se osjetila i u Afganistanu, gdje su talibanski službenici prijavili smrt najmanje 157 ljudi dok zemlja doživljava jednu od najhladnijih zima ikad uz minimalnu humanitarnu pomoć.

Yeh Sang-wook, profesor klime na Univerzitetu Hanyang u Seulu, pripisuje ekstremni hladni val na Korejskom poluotoku arktičkim vjetrovima iz Sibira, dodajući da je hladni val u Južnoj Koreji ove godine dijelom uzrokovan topljenjem arktičkih ledenih kapa.

“Došlo je do rekordnog topljenja prošle i ove godine. Kada se morski led otopi, more se otvara, šaljući više pare u zrak, što dovodi do više snijega na sjeveru”, rekao je Sand-wook.

Kako se klimatske promjene pogoršavaju, regija će se u budućnosti suočiti sa ozbiljnijim hladnim vremenom, rekao je on.

Kevin Trenberth, iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), složio se da su “ekstremni vremenski događaji nova norma”, dodajući da “svakako možemo očekivati da će vremenski ekstremi biti gori nego što su bili prije”.

0%