play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zračna luka Sarajevo povećava kapacitete

Izgradnja nove zgrade Terminala B sarajevske zračne luke u završnoj je fazi. Klix.ba dobio je ekskluzivan uvid u novu zgradu koja se prostire na 19.000 kvadratnih metara.

Realizacija kapitalnog projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B” na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo u završnoj je fazi. Ovim projektom znatno se povećavaju kapaciteti zračne luke, kako prostorni tako i tehnološki.

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju djelatnosti same zračne luke.

Administrativno poslovni objekt

Dio projekta vezan za dogradnju Terminala B je završen. Očekuje se tehnički prijem i izdavanje odobrenja za upotrebu za I fazu radova. Uporedo s tim u toku je II faza koja se odnosi na modernizaciju starog dijela Terminala B. U ovoj fazi je planirana izgradnja koridora za ukrcavanje putnika te izgradnja nova 2 jezgra za avio-mostove. Do sada su već završeni radovi na povećanju broja šaltera za registraciju putnika, sa 15 na 27, te je proširen i moderniziran sustav za upravljanje prtljagom (BHS – Baggage Handling System).

Nakon dobijanja potrebnih dozvola novi terminal će biti u funkciji.

Montirana su dva nova sortirajuća karusela u odlascima ukupne dužine 100 m i dva karusela u dolascima za preuzimanje prtljaga dužine 130 m. Kapacitet ovog sustava je 1.560 komada prtljaga na sat.

Za sigurnosni pregled prtljage postavljena su dva EDS uređaja (Explosive Detection System) renomiranog svjetskog proizvođača “Smiths Detection”, sa najsuvremenijim tehnološkim karakteristikama. Nove generacije ovih sustava se odlikuju velikom brzinom za automatsko otkrivanje eksploziva kod predatog prtljaga. Ovi uređaji omogućuju ispunjavanje sve kompleksnijih zahtjeva nadležnih tijela za sigurnost.

Kada su u pitanju novi sadržaji koji će upotpuniti usluge Međunarodne zračne luke Sarajevo, oni su koncipirani na način da prate najnovije trendove zrakoplovne industrije i komercijalnih sadržaja i ponude u putničkim terminalima.

Putnicima i posjetiteljima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franžiznih brendova te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Osim toga terminalna zgrada će biti upotpunjena sa dva nova salona poslovne klase koji će korisnicima usluga pružiti potpuni komfor i ugodan boravak.

Pored putničkog terminala završena je izgradnja i pušten u funkciju administrativno-poslovni objekt i Operativni centar MAS-a. Radnici zračne luke Sarajevo sada rade u modernim uredima izgrađenim u skladu sa propisanim normama vezanim za radne prostore.

Iz Međunarodne zračne luke očekuju da će svi korisnici usluga i posjetitelji biti zadovoljni novim sadržajima i uslugama koji će im biti na raspolaganju u moderniziranom putničkom terminalu Zračne luke Sarajevo. U novom ruhu, u susret novim izazovima do većeg nivoa kvalitete pruženih usluga i zadovoljstva svih korisnika.

0%