play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas razmatra Odluku o budžetu FBiH za 2023. godine

Ovogodišnji entitetski budžet, kojeg je predložila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 6,7 milijardi KM, na današnjoj sjednici u Sarajevu trebali bi razmatrati zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Nakon konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma, predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepič sazvala je prvu redovnu sjednicu na čijem se predloženom dnevnom redu nalazi budžet Federacije BiH za 2023. godinu.

Zakon o budžetima Federacije propisuje da, ukoliko oba doma Parlamenta FBiH ne donesu budžet prije početka fiskalne godine, nastavlja se financiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta na osnovu odluke o privremenom financiranju i to najduže za prva tri mjeseca.

Ako se potom budžet ne usvoji najkasnije do 31. ožujka, prestaju sva financiranja iz budžeta.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH o budžetu bi se trebali izjasniti u petak, 27. siječnja, na izvanrednoj sjednici, koja će biti održana nakon nastavka konstituirajuće sjednice tog doma.

U Prijedlogu budžeta, u iznosu od 6,7 milijardi KM, stoji da je on za 20,1 posto, odnosno za nešto više od 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za narednu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama mirovina, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih budžetom Federacije BiH.

Pojedinačno gledano, najveće povećanje se odnosi na isplatu mirovina po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

0%