play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hrvatska: Ukida se plaćanje putarine gotovinom, koristit će se mikrovalna tehnologija

Novi sistem elektronske naplate putarine počet će sa radom najranije krajem 2024. godine, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Novi elektronski sustav naplate putarine isključuje mogućnost plaćanja putarine u gotovini i za sve kamione i motocikle uvodi obavezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine, koji će omogućiti slobodan protok prometa, bez zaustavljanja vozila zbog naplate putarine.

Naime, Hrvatska je kao članica EU dužna do 25. ožujka 2024. godine uskladiti nacionalnu regulativu koja uređuje područje naknada za korištenje određene infrastrukture za vozila sa Direktivom 2022/362.

Promjena koja se ostvaruje je novi sustav elektronske naplate putarine u Hrvatskoj, baziran na slobodnom prometu, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih tablica, ističu iz Ministarstva.

Najavljuju da će zakonom biti isključena mogućnost plaćanja korištenja autoputa u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate putarine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je da će sustav biti bezkontaktni, zasnovan na kombinaciji dvije suvremene tehnologije, a plaćanje bi trebalo da bude preko novijeg ENC uređaja i sustava za automatsko očitavanje tablica, dakle u vidu elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja.

“Postojeće naplatne stanice će biti uklonjene, neće više biti rampi i velikih gužvi na naplatnim stanicama. Tako bi sve trebalo da bude brže. Na primjer ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila na sat, a novi sustav dozvoljava da prođe do 3.000 vozila”, rekao je Butković.

0%