play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hoće li Bosna i Hercegovina danas dobiti novi saziv Vijeća ministara?

Danas u 12 sati će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se glasovati za imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (2022.-2026.).

Osmorka, SNSD i HDZ vjeruju da imaju natpolovičnu većinu i da će bez većih problema imenovati novi saziv Vijeća ministara BiH na čijem čelu će biti predsjedavajuća Borjana Krišto iz HDZ-a.

Provjere Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i SIPA-e su završene pa su tako i zvanično kandidati za pozicije u Vijeću ministara Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra financija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra obrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Sjednica dolazi u jeku nove afere nakon što je objelodanjena informacija da je budući ministar pravde Davor Bunoza (HDZ) krivotvorio službene dokumente Vlade Republike Hrvatske.

Također, u SNSD-u je bilo turbulentno u ponedjeljak i utorak jer su se pobunile struje iz istočnog dijela entiteta RS, prvenstveno parlamentarac Miroslav Vujičić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. No, čini se da je to jučer sve “ispeglano” u Banja Luci i da je Milorad Dodik uspio zadržati sve konce u svojim rukama.

Što se tiče Osmorke, glasanje njihovih članova će danas biti u fokusu s obzirom da je posljednjih tjedana bilo “iskakanja”. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li članovi Naše stranke glasovati za koaliciju s Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ) s obzirom na podijeljene stavove pri izboru rukovodstva Parlamenta BiH, ali i koje “dugme” će pritisnuti Zlatko Miletić (Za nove generacije), Jasmin Emrić (NES) i Aida Baručija (BHI-KF).

0%