play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Europski je tjedan prevencije karcinoma grlića maternice, u BiH počinje imunizacija djevojčica protiv HPV-a

Europski tjedan prevencije karcinoma grlića maternice pokrenut je još 2007. godine od strane Europske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma, i obilježava se krajem siječnja. Informiranje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja i umiranja ženskog stanovništva.

Federacija Bosne i Hercegovine počinje s imunizacijom protiv HPV-a, a čiji je cilj prevencija karcinoma grlića maternice. Ovo je za “Avaz” kazao Goran Čerkez, zamjenik ministra zdravstva FBiH, te je istaknuo da su ciljna grupa djevojčice od 15 godina, tj. učenice devetih razreda osnovne škole.

“Neosporan je učinak ovog cjepiva. I 10 godina nakon primanja vakcina razvija imunitet iznad 96 posto. U ovom trenutku cijepljenje uvodimo na tri lokacije, i to Mostar, Zenica i Tuzla, a Sarajevo je već uvelo. Ovo je najbolja zaštita za djevojčice. Naš je cilj da roditeljima damo šansu da njihova djeca imaju bezbrižnu budućnost, da ne razmišljaju o karcinomu grlića maternice kao riziku za svoje zdravlje.” rekao je Čerkez.

On ističe kako će biti obuhvaćene pojedine škole, odnosno učenice devetih razreda, te je naveo i kada bi moglo početi cijepljenje.

“To bi moglo biti krajem ovog i početkom narednog mjeseca. Još samo čekamo da završimo s edukacijom i distribucijom promotivnih materijala za roditelje i zdravstvene radnike te ćemo nakon toga krenuti s kampanjom.” dodao je Čerkez.

“Uvođenjem ovog cjepiva pridružujemo se obitelji europskih zemalja koje su pokrenule i davno uvele u sustav HPV cjepivo kao vid prevencije karcinoma grlića maternice jer je upravo HPV virus glavni uzročnik karcinoma maternice. U svijetu od ove vrste karcinoma umre 600.000 žena godišnje, dok kod nas u FBiH oboli oko 150 žena godišnje, a 60 posto ih umre.” istaknuo je Čerkez.

Federalno ministarstvo zdravstva napravilo je program imunizacije u suradnji s UNFPA-om.

0%