if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U Beču za subvenciju energetskih troškova građanima pomoć od 200 eura

Građani Beča se mogu prijaviti za subvenciju troškova energije poznatu kao energetski bonus. Jednokratni doprinos od 200 eura toliko je popularan da se za njega tijekom mjesec dana prijavilo 500.000 domaćinstava. 

Tom mjerom austrijski glavni grad mimo subvencija savezne vlade od prošle godine podržava građane u borbi s povećanjem cijena energenata i troškova života. 

Uprava glavnog grada Austrije najavila je krajem studenog prošle godine da će izdvojiti ukupno 130 miliona eura, što je jednokratna naknada za stanovništvo u iznosu od 200 eura. 

Iznos omogućava izdržavanje 650.000 odnosno dvije trećine bečkih domaćinstava. Za mjesec i pol dana grad je stanovništvu isplatio 100 miliona eura. 

Za pomoć se mogu prijaviti osobe čije je mjesto prebivališta bio Beč do 10. studenog 2022. i čiji godišnji prihod nije bio veći od 40.000 eura. U slučaju višečlanih domaćinstava, gornja granica je povučena na godišnji prihod od 100.000 eura.  

Prijave su moguće do 31. ožujka. Građani mogu putem online asistenta gradske uprave provjeriti ispunjavaju li uvijete za dobijanje olakšice. Aplikacija automatski obrađuje upite, a novac se uplaćuje na tekući račun u roku od nekoliko dana. 

Prošle godine isplaćeno je po 200 eura građanima koji primaju neku vrstu socijalne pomoći i umirovljenicima koji primaju minimalnu mirovinu, dok je za samohrane roditelje izdvojeno dodatno po 100 eura, javlja Eurocomm PR Sarajevo. 

0%