if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

OPREZ ZA GRAĐANE BiH: POJAVILO SE KRIVOTVORENIH 20 KM

U Bosni i Hercegovini su se pojavile nove krivotvorene novčanice od 20 KM, no iz Centralne banke ističu da oni nisu zabilježili povećanje krivotvorina. U svakom slučaju, daju nekoliko savjeta kako razlikovati lažni od pravog novca.

U nekoliko banaka u Sarajevu postavljena su upozorenja i primjeri krivotvorenih novčanica od 20 KM. Sve krivotvorene novčanice imaju isti serijski broj, pa se građanima savjetuje da obrate pažnju na njega. U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) nije zabilježeno povećanje krivotvorina od 20 KM, niti su registrirane krivotvorine 20 KM serijskog broja H10457844, kakve se nalaze na fotografiji. Međutim, oni navode da građani trebaju prijaviti policiji ukoliko se nađu u posjedu takvih novčanica.

Na novčanicama se nalazi nekoliko elemenata, zaštitnih obilježja, na osnovu kojih se može provjeriti autentičnost novčanice:

Kada se novčanica (20 KM) gleda prema svjetlu, mogu se provjeriti:
Vodeni znak: motiv skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ispod motiva skulpture nalazi se svijetli vodeni znak – oznaka nominalne vrijednosti (20)
Zaštitna nit koja se nalazi u papiru, u kojoj se nalazi tekst 20 KM – oznaka nominalne vrijednosti

Okretanjem novčanice mogu se provjeriti:
Zaštitna nit “Motion™”: u dijelu niti koji se vidi na licu novčanice (tzv. prozori) nalaze se pera koja se pomjeraju na način da kada se gornja ivica novčanice okrene naprijed prema posmatraču, pero se pomjera ulijevo; donja ivica novčanice okrene prema posmatraču, pero se pomjera nadesno; desna ivica novčanice okrene prema posmatraču, pero se pomjera nagore; lijeva ivica novčanice okrene prema posmatraču, pero se pomjera nadolje.

Iridiscentna traka, koja se nalazi na naličju novčanice, lijevo od sredine, a koja pri zakretanju svjetluca i unutar nje se može vidjeti oznaka nominalne vrijednosti (20) i skraćenica KM.

Duboka štampa, u kojoj su na licu novčanice odštampani tekstovi i portret sa pozadinom se može provjeriti dodirom, odnosno navedeni dijelovi se “pod prstima” osjete kao reljef.

Osim navedenih obilježja postoje i druga koja se mogu provjeriti pomoću odgovarajuće opreme (mikrotekst – lupa, UV i IC svojstva boja – UV lampa i IC kamera).

Na web stranici CBBiH, na linku Centralna banka Bosne i Hercegovine (cbbh.ba), u dijelu Novac, nalaze se tekstovi, fotografije i video klipovi za sva izdanja i apoene KM koji su u opticaju, na osnovu kojih građani mogu provjeriti sumnjivu novčanicu.

0%