play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Njemački liječnici planiraju čovjeku presaditi svinjsko srce

Njemački kardiokirurzi smatraju da će za najviše dvije godine uspjeti presaditi modificirano svinjsko srce čovjeku i očekuju da će ishod biti bolji od onoga postignutog nakon prve takve transplantacije u svijetu, koju su obavili američki liječnici.   

“U završnoj smo fazi”, rekao je kardiokirurg Bruno Reichart, član istraživačke skupine u Sveučilišnoj bolnici Grosshadern u Münchenu. “Još nam jedna važna komponenta nedostaje i radimo na tome.”

Za presađivanje će poslužiti manje svinje pasmine Auckland s Novog Zelanda koje su genetski modificirane, kazao je Reichart. Životinje moraju biti teške između 70 i 90 kilograma jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko.

Nakon procesa modificiranja srca će se najprije ispitati na babunima, kaže 80-godišnji Reichart, koji se ovim poslom bavi već desetljećima. 

Majmuni bi sa svinjskim srcem trebali preživjeti godinu dana prije nego što se krene s ispitivanjima na čovjeku. 

Presađivanje organa s jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je golemim korakom prošle godine kad su kirurzi u Marylandu prvi put čovjeku presadili srce svinje. 

To što je pacijent preživio dva mjeseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, kaže Reichart. 

Tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu u siječnju prošle godine transplantirao je srce svinje s deset modifikacija smrtno bolesnome čovjeku.

Nakon desetljeća ksenotransplantacijskih istraživanja, stručnjaci su uvjereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce. 

Reichart, kardiokirurzi Christian Hagl i Paolo Brenner te veterinar Eckhard Wolf među vodećim su svjetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija.

Ta je skupina stručnjaka u Münchenu prije sedam godina započela uspješne eksperimente s babunima koji su preživjeli i do pola godine nakon transplantacija svinjskog srca. 

“Moja je namjera da rezultat operacije bude uspješniji od onog lanjskog iz Marylanda”, rekao Reichart. 

Zbog svojih godina, on više ne operira, no kaže da bi “želio biti u dvorani kada operacija uspije”.

0%