play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Prije godinu dana napustio nas je Aki Rahimovski

Frontmen Parnog Valjka Aki Rahimovski preminuo je na današnji dan, prije točno godinu dana, u 67. godini.

Iako su Akija svi znali pod tim imenom, njegovo pravo ime bilo je Aleksandar.

Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Skoplju, a sa sedam godina krenuo je u glazbenu školu budući da mu je otac bio profesor glazbe. Aki je svoj glazbeni zanat učio na klaviru.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava, od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine. Te godine upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića – Husa i Juricu Pađena. Iste godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog valjka.

Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić – Fuma (bas-gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara). U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 albuma uživo, 4 kompilacije te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album izbacili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, a objavila ga je beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids.

Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i prethodni snimljen je u studiju CSB u Milanu. Na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam.

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupne tiraže već su imale nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine pod nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju?, na kojem se našao čuveni hit Jesen u meni.

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine, kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Valjka nadopunjuju basist Zoran Preksavec – Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturist Berislav Blažević – Bero. 

1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište izbacuje album uživo Svih 15 godina, na kojem se našlo 29 uživo snimljenih pjesama, a iste godine objavljena je i kompilacija Pusti nek traje.

1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarist Marijan Brkić – Brk koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević – Bero, ostaje do samog raspada sastava. 

1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena te definitivno najprodavaniji album uživo, Bez struje: Live in ZeKaeM. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine, a četiri godine kasnije, trenutno posljednji album, Pretežno sunčano?

Godine 2005., na 30. godišnjicu osnivanja sastava, Hus odlučuje prestati s koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava pod vodstvom Akija Rahimovskog nastavlja s radom te 2007. godine snima album U vremenu izgubljenih.

Iste godine nastupili su i u Australiji, gdje su održali 5 koncerata. Početkom 2008. godine Aki se rastaje s pratećim bendom te kreće na turneju po Srbiji s klavijaturistom Emilom Saksom.

U jesen 2009. godine Valjak objavljuje veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Preksi, Bero te novi bubnjar – Dalibor Marinković – Dado, i to u sklopu “Karlovačko live” turneje. Turneja je obuhvaćala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu.

Aki i Valjak tijekom te turneje dokazuju da su još uvijek u samom vrhu hrvatske glazbe te pune sve gradove, a u Areni Zagreb i Varaždinskoj areni ruše rekorde posjećenosti. Posjećuju i veće gradove Slovenije te Bosne i Hercegovine, dok u listopadu 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu (5. najveću dvoranu u Europi) te najavljuju koncerte po ostatku Srbije.

O Akijevom privatnom životu općenito se znalo vrlo malo. Dva puta se ženio, a iz prvog braka ima sina Kristijana, također poznatog glazbenika. Drugi brak, s tajanstvenom Ingrid, trajao je četrdeset godina te se još do prije par godina pisalo da su sretni zajedno. Zajedno imaju kćer Edinu.

0%