play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sjeverna Koreja prolazi kroz najteži period nestašice hrane u posljednjih 30 godina

Sjeverna Koreja prolazi kroz najteži period nestašice hrane s kojim se suočila otkako je masovna glad uništila zemlju prije skoro 30 godina, navodi se u izvještaju američke stranice 38 North.

Izvještaj analizira podatke iz izvora među kojima su Svjetski program hrane UN-a, američko ministarstvo poljoprivrede i nezavisna novinska kuća Daily NK.

Pozivajući se na loše ekonomsko upravljanje, posljedice pandemije covid-19 i rastuće globalne cijene hrane, u izvještaju se zaključuje da je “neto bilans žitarica u Sjevernoj Koreji opao ispod minimuma ljudskih potreba”.

“Dostupnost hrane vjerojatno je opala ispod najnižeg minimuma u pogledu ljudskih potreba, a prema jednom pokazatelju je najteža od gladi u zemlji 1990-ih godina”, navodi se u izvještaju 38 North, koji izdaje Washington-ska analitička grupa The Stimson Center.

Procjene se uvelike razlikuju, ali glad u periodu od 1994. do 1998. godine – koju sjevernokorejski čelnici eufemistički nazivaju “Napornim maršom” – možda je odnijela milion ljudskih života, ili pet posto tadašnjeg stanovništva.

Podaci iz izvještaja pokazuju da je cijena kukuruza porasla više od cijene riže, osnovne kulture u zemlji, nakon zatvaranja granica zbog COVID-19 u 2020. godini, što znači ozbiljnu nestašicu hrane u domaćinstvima, prenosi UPI.

0%