play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Znate li da je banana službeno kvalifcirana kao bobičasto voće?

Većina povjesničara vjeruje da su arapski trgovci robljem banani dali ime koje i danas nosi. Banane koje su oni poznavali bile su otprilike duge kao prst odrasle osobe te otud dolazi naziv “banan”, što je arapska riječ za prst.

Latinski naziv za bananu je “musa sapientum”, što u prijevodu znači plod mudraca.

Banane i plantana banane su osnova prehrane za milijune ljudi u zemljama u razvoju. U mnogim tropskim zemljama prevladavaju zelene banane koje se koriste za kuhanje.

Službeno je bobica

Banana je službeno klasificirana kao bobičasto voće, dok jagoda to nije. Bobičasto voće mora sadržavati sjemenke unutar ploda, a ne izvan.

Izvorna divlja banana sadržavala je mnogo velikih, tvrdih sjemenki i puno pulpe.

Biljka koja daje banane se obično naziva stablom, ali je zapravo najveća zeljasta cvjetnica i njezino deblo je zapravo lažna stabljika.

Postoji više od 1000 različitih sorti banana koje rastu diljem svijeta, podijeljene u 50 skupina. Neke su slatke, poput Cavendish banana, koje su danas najkomercijaliziranija sorta i čine oko 47% svjetske proizvodnje.

Do 1965. godine najčešća sorta banane koju smo konzumirali bila je Gros Michel. Bila je slađa i kremastija od današnjih banana, ali su se uzgajivači prebacili na današnje sorte zbog sveobuhvatne i katastrofalne bolesti koja je napala Gros Michel diljem Srednje i Južne Amerike.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama dnevno se konzumira oko 33.57 g banana po osobi. Najveći potrošač banana u svijetu je Uganda, gdje prosječna osoba dnevno pojede oko 605 g ovog slatkog voća.

Najveći proizvođači banana su Indija i Kina. Indija u prosjeku godišnje proizvede oko 29 milijuna tona, a Kina oko 11 milijuna tona.

Točan broj banana proizvedenih na globalnoj razini je teško pratiti s obzirom na to da se proizvodnjom u velikoj mjeri bave mala poljoprivredna gospodarstva, koja bananama trguju u neformalnom sektoru. Na primjer, oko 70 do 80 posto proizvodnje u Africi čine lokalne farme koje uzgajaju banane za kuhanje.

Nisu zrele kad se beru

Europska unija i Sjedinjene Američke Države su najveći uvoznici banana.

Banane koje se izvoze beru se zelene i sazrijevaju u zemlji odredišta.

Banane su zdrav izvor vlakana, kalija, vitamina B6, vitamina C te raznih antioksidansa i fitonutrijenata.

Osobe koje su alergične na banane imaju povećan rizik od alergije na lateks. Neki kažu da je polovica onih koji su alergični na lateks često alergična i na banane. 

Godine 2012. stanovnik Illinoisa uspio je oboriti svjetski rekord ogulivši i pojevši 8 cijelih banana u 60 sekundi.

Kinesko ime aromatične Go San Heong banane znači “možete je namirisati sa susjedne planine”.

Banane se sastoje od oko 75% vode, što je malo u usporedbi s nekim povrćem, poput krastavca ili rotkvice, čiji je udio vode 96% odnosno 95%.

Ulje iz kore banane može pomoći kod upale i svrbeža izazvanih ubodima insekata.

Kožne proizvode poput torbica ili cipela možete ulaštiti unutarnjom stranom kore banane, utrljati ih i obrisati krpom.

0%