play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Vodostaji sliva Save u porastu, nivo rijeke Bosne opada

Vodostaji većine rijeka u slivu Save u Bosni i Hercegovini su u porastu, mada se još uvijek nigdje ne bilježe maksimalni vodostaji, navodi se na web stranici Agencije za vodno područje rijeke Save.

Vodostaj rijeke Drine jutros u 5.00 sati na mjernoj jedinici Radalj iznosio je 420 centimetara i u protekla 24 sata porastao je za 183 centimetra, rekao je Slaviša Birčaković, samostalni stručni suradnik za organiziranje i obuku struktura Civilne zaštite Bijeljina.

On je dodao da je protok Drine na Hidrocentrali “Zvornik” u 6.00 sati iznosio 1.871 metar kubni u sekundi.

“Vodostaj Drine ima dalju tendenciju porasta, te je za danas popodne najavljen protok veći od 2.200 metara kubnih u sekundi, što može dovesti i do djelomičnog izlijevanja ove rijeke u priobalnom području, odnosno vikend-naseljima uz Drinu – u Janji, Amalijama i Popovima”, rekao je Birčaković.

On je poručio da vlasnici objekata neposredno uz Drinu treba da uklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Birčaković je naveo da je vodostaj Save u 5.00 sati na vodomjernoj stanici Jamena iznosio 716 centimetara.

Redovna obrana od poplava rijeke Drine uvodi se na 450 centimetara, a Save na 970. 

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i u 7.30 sati iznosio je 168 centimetara, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Vodostaj Bosne je u 4.00 sata bio 176 centimetra, a u 1.00 čas poslije ponoći 188 centimetara. Visina kote redovne obrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450.

Nulta kota vodostaja Bosne za Doboj iznosi 137 centimetara.

Najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. svibnja 2014. godine kada je iznosio 721 centimetar. 

Kiša koja u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine pada već drugi dan zaredom, uzrokovala je porast vodostaja rijeka, koje su se na pojedinim mjestima i izlile iz korita.

0%