play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Voda prijeti objektima i stanovništvu sela Fojnica kod Gacka

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini zbog jake kiše došlo je do izlijevanja rijeka i oborinski voda, a najteža situacija je u Konjicu, Gacku i Visokom. U Konjicu je nekoliko prometnica poplavljeno, zbog začepljenja odvoda i na njima je zaustavljen promet.

Zbog izlijevanja rijeke Zalomke potpno je obustavljen promet na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica, priopćeno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Obilne padavine su na području Visokog dovele do porasta vodostaja rijeka Bosne i Fojnice.

Rijeka Fojnica se na nekim mjestima izlila, posebno u samom gradu u blizini Kožarskog mosta i na šetalištu, dok je vodostaj rijeke Bosne izrazito visok. Za sada ove dvije rijeke nisu izazvale materijalnu štetu.

Rijeka Đeropa se izlila u selu Fojnica kod Gacka i ugrozila brojne stambene objekte, javlja Anadolija.

Iza vatrogasaca, koji su još uvijek na terenu, je teška noć. Voda je ušla u dvije kuće i šest podruma te pričinila veću materijalnu štetu.

Stanje je danas mnogo bolje nego što je bilo noćas, navode iz Vatrogasne brigade Gacko. Reagirali su na vrijeme te evakuirali ugrožene građane, čije su stvari iznesene na kat kuće.

“Jutros oko četiri sata Đeropa, koja je u normalnim okolnostima rječica, je potpuno podivljala i u roku od 15 minuta poplavila dva domaćinstva, a da ne govorim koliko je oštećeno pomoćnih objekata, podruma, staja, štala… Situacija je sada bolja, kiša je stala i voda se počela povlačiti u korito”, kazao je Aleksa Vučković iz Vatrogasne brigade.

Kiša nije napravila probleme samo u Fojnici, već na području cijele općine.

“Imali smo problema na pojedinim dionicama, odvodi su bili začepljeni pa smo morali evakuirati vozila iz tog dijela. Putna komunikacija prema Nevesinju je bila u prekidu od jutros, jer se bila izlila rijeka Zalomka, u dijelu sela Rilja, a stanje je u ovom trenutku dosta bolje i promet se odvija, istina otežano. Što se tiče stanja na cesti Gacko – Čemerno – Foča, tu se stalno dešavaju odroni, ali se sve na vrijeme sanira pa možemo reći da je taj put uvjetno prohodan”, dodao je Vučković.

Svi vatrogasci i dalje ostaju na terenu, bez obzira što je iza njih teška i noć bez sna.

“Prognoze su neizvjesne u ovakvim neprilikama. Neke stvari se ne mogu predvidjeti. Na sreću, sinoć smo predvidjeli te smo ljude na vrijeme evakuirali”, rekao je Vučković.

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u određenim dijelovima Hercegovine očekuje se i više od 250 milimetara kiše po metru kvadratnom.

0%