play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Usvojen Prijedlog Proračuna SBK za 2023. godinu

Na danas održanoj 49. izvanrednoj sjednici Vlade Kantona Središnja Bosna, na prijedlog resorne ministrice financija Mirjane Plavčić (HDZ BiH), usvojen je Prijedlog Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2023. godinu.

Proračun SBK za 2023. godinu planiran je u ukupnom iznosu od 305,7 milijuna KM, i u odnosu na Nacrt Proračuna za 2023. godinu, veći je za iznos od 3,7 milijuna KM.

„U odnosu na Nacrt Proračuna SBK za 2023. godinu koji je usvojio Sabor SBK, Prijedlog ovogodišnjeg Proračuna SBK uvećan je za oko 3,7 milijuna KM i iznosi 305,7 milijuna KM.

Najznačajnija izmjena u odnosu na ranije usvojeni Nacrt je ta što je osnovica za obračun plaća zaposlenih uvećana sa 330 na 363 KM. U financijskom smislu nema izmjena, nego je ranije predložena vrijednost boda od 1,1 praktično preračunata u osnovicu.“, naglasila je ministrica Plavčić u izjavi za medije nakon održane sjednice Vlade SBK.

Prijedlog Proračuna za 2023. godinu veći je za 31 milijun KM odnosno 11,4 posto u odnosu na prošlogodišnji. Usvojeni Prijedlog Proračuna SBK za 2023. godinu ima socijalnu, ali i razvoju dimenziju.

Nastavljen je trend povećanja osnovice uposlenih u cilju sustizanja osnovice na federalnoj razini, ali i na razini općina u SBK. Značajna sredstva planirana su za tekuće transfere iz oblasti socijalne zaštite, ali i kapitalne transfere i kapitalna ulaganja, posebno u objekte od značaja za SBK (škole, predškolske ustanove, policijske stanice, zdravstvene ustanove, pravosudne institucije – sudove, i sl.).

0%