if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Cijena plina u BiH umanjena za 9,6 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojila zahtjev Energoinvesta za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine.

Današnjom odlukom Vlade FBiH cijena prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

Nove cijene će se primjenjivati retroaktivno od 1. siječnja 2023 godine.

Ranije su iz Energoinvesta svoj zahtjev Vladi FBiH obrazložili da su prodajnu cijenu plina od strane Gazprom Exporta dobili službeno i da je ona suglasno obračunu po plinskoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

Uz to, došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene. Energoinvest je naveo kako je na sniženje cijene plina utjecalo nekoliko faktora, kao što je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, smanjenje potrošnje plina u Europi i relativno blaga zima.

“A to je da su dva operatora transportnog sustava u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta plina za više od 50 posto za naredno razdoblje, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, uspoređujući četvrti kvartal 2022. u odnosu na siječanj 2023. godine”, dodali su iz Energoinvesta.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici iz listopada prošle godine dala suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, koja je iznosi 1.095 KM po metru kubnom bez PDV-a.

Tada je navedeno da povećanje cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife i hitno je potrebna korekcija cijene u skladu sa aktualnim dešavanjima na svjetskom tržištu, a s ciljem osiguranja kontinuirane isporuke.

0%