play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Bh. proizvođači peleta najavili tužbu protiv države

Iz Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini najavili su da će tražiti nadoknadu štete nastale zabranom izvoza koja je na snazi već šest mjeseci.

Tvrde da je zbog nemogućnosti plasiranja proizvoda ugrožena proizvodnja te da se gase pogoni. Najavljuju i tužbe.

Zabrana izvoza peleta na snazi je šest mjeseci. Cijene za domaće tržište su ograničene.

Domaći kupci već namireni, a proizvođači u problemu. Nemaju kome plasirati pelet dok se ne dozvoli izvoz. Posljednja tri mjeseca, kažu, apsolutno nema prodaje na domaćem tržištu jer je ovdašnje stanovništvo već osigurano, javlja BHRT.

“To je mrtvo razbolje za nas. Tada nama ino kupci uplaćuju određene avanse za čitavu sljedeću godinu. I mi preživimo sljedećih par mjeseci od toga. Sada ne da nećemo primiti te avanse nego ćemo teško povratiti povjerenje tih kupaca da uopće ugovaramo i prodajemo pelet na tim tržištima”, navodi predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović.

Desetak proizvođača obustavili su proizvodnju, a pojedini pogoni oglašeni su za prodaju. Vlasnici pogona koji su oglasili prodaju se nisu željeli javno oglašavati, ali su potvrdili da su problemi zbog nemogućnosti izvoza jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili obustaviti proizvodnju.

Smanjenu potražnju za svim proizvodima od drveta bilježe i trgovci, pripisujući to vremenskim uvjetima.

“U ovom trenutku bilježimo skoro pa nikakvu prodaju, prodaje skoro da i nema, neke su prognoze da će zima biti blaga”, kaže menadžer kompanije Drvosječa Muhamed Helać.

0%