play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon ćevapa u Sarajevu drastično poskupio i burek

Nema osobe koja dođe u Sarajevo ili živi u istom, a da nije očarana mirisom pite koja nas mami.

A, izgleda da će sa novim cijenama bureka, Sarajlije i Sarajke većinom morati odolijevati mirisu iz buregdžinica diljem Baščaršije.

Na Redditu, objavljen je cjenik iz poznate sarajevske buregdžinice gdje je istaknuta nova cijena kilograma sjeckanog bureka koja iznosi 28 KM, dok je cijena kilograma mljevenog bureka 22 KM. Cijena sirnice i zeljanice po kilogramu je 20 KM, dok je cijena krumpiruše po kilogramu 14 KM.

Objava je, očekivano, izazvala brojne komentare.

“Neka hvala, ja za života više ne moram ništa pojesti na Baščaršiji, niti planiram”, “Najgore što ova poskupljenja ne prate kvalitetu. Dignu cijenu a kvalitet lošiji nego što je bio”, “Samo nek se ne puca…”, su neki od komentara sugrađana i sugrađanki.

Još jedna buregdžinica u staroj jezgri grada, očekivano prati cijene konkurenata, te je kilogram mljevenog bureka 22 KM. Krompiruša je ipak jeftinija, te cijena kilograma je 12 KM. Kilogram sirnice i zeljanice je 20 KM.

Čim izađemo iz starog dijela grada, cijene počinju padati. Tako je u još jednoj popularnoj buregdžinici, cijena bureka ostala kako-tako prihvatljiva, te kilogram mljevenog iznosi 18 KM. Kilogram sjeckanog bureka je 20 KM. Kilogram zeljanice je 15 KM, kilogram sirnice je 14 KM, a krompiruša na kilogram je 12 KM.

Jedna od starijih buregdžinica koja se nalazi u Općini Centar, nudi burek za cijenu po kilogramu od 18 KM, kilogram sirnice je 16 KM, dok je kilogram zeljanice od 16 do 20 KM u ovisnosti kako je napravljena (zvrk/slagana).

Ako idemo prema općinama Novo Sarajevo, Ilidža i Novi Grad, cijene su skoro iste, pa tako u jednoj buregdžinici kilogram sjeckanog bureka je 20 KM. Mljeveni burek na kilogram je 18 KM. Sirnica i zeljanica na kilogram su 16 KM, dok je krompiruša 14 KM.

Već godinama se govori da je svaka ljetna sezona u Sarajevu krcata turistima i posjetiteljima iz raznih zemalja svijeta. Na ulicama često srećemo sve više turističkih grupa koje sa znatiželjom promatraju znamenitosti grada koji je spoj Istoka i Zapada, kultura i tradicija.

Tako su fascinirani i našim kulinarskim delicijama kojih ne manjka.

Vjerojatno će Sarajevo doživjeti sudbinu turističkih centara gdje će cijene biti nešto više za razliku od mjesta gdje jedu lokalci, ako ista ne budu pratila trend porasta cijena u turističkoj jezgri grada.

Isto tako, svakodnevno slušamo o rastu cijena osnovnih namirnica koje prelaze skoro trećinu potrošačke korpe koja je sve oskudnija za brojne građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Od cijene trešanja koja je 21 KM do cijena teletine koja se u nekim mesnicama kreće od 25 do 35 KM, nemoguće je da ne doživimo rast cijena u ugostiteljskim objektima. Najtraženije bosansko jelo – ćevapi – nedavno je dobilo novu cijenu od 14 KM za desetku, dok je petica 7 KM (na Baščaršiji).

Jesu li ove cijene opravdane ili ne, može biti predmetom rasprave. Ali jedno je sigurno – ono što su nekada bile verzije brze hrane u Bosni i Hercegovini dostigle su cijene za koje sigurno možemo pojesti nešto zdravije i na kašiku.

A ćevapima i burekom se ‘počastiti’ kada džepovi postanu malo dublji.

This will close in 11 seconds