Svim ljubiteljima slatkog, a posebice onima koji obožavaju čokoladu i lješnjak, 5. veljače najdraži je dan u godini. Ako se pitate zašto, odgovor je vrlo jednostavan – taj se dan slavi Svjetski dan Nutelle.
Kako su Nutella i dan koji ju obilježava nastali, otkrit ćemo vam u nastavku.
Nakon Drugog svjetskog rata, kakao je bio izuzetno rijedak. Ferrero, podrijetlom iz Pijemonta u Italiji, iz ovog je problema osmislio pametno rješenje stvorivši slatki namaz napravljen od lješnjaka, šećera i samo malo rijetkog kakaovca.
Slatki namaz iz prvog recepta oblikovan je u štrucu koja se mogla rezati i namazati na kruh, a nazvan je po lokalnom karnevalskom liku.
Namaz Giandujot transformiran je u kremasti novi proizvod koji se lakše razmazuje. Bio je poznat kao SuperCrema.
Recept je poboljšan, što je dovelo do stvaranja prve staklenke kreme od lješnjaka i kakaa. Nutella je službeno rođena 1964. Sadašnji oblik Nutelle nastao je u Njemačkoj, a nakon toga njezina se popularnost nastavila širiti diljem svijeta. Završili su u Guinessovoj knjizi rekorda, osnovan je Nutella Cafe, razvilo se još nekoliko proizvoda s Nutellom te je osnovan Svjetski dan Nutelle.
Talijansko-američka blogerica Sara Russo mobilizirala je sve ljubitelje Nutelle da se ujedine u proslavi omiljenog i kultnog namaza od lješnjaka za doručak. To se dogodilo 5. veljače 2007. godine, a od tada se svake godine obilježava Svjetski dan Nutelle
Na službenoj stranici Nutelle mogu se pronaći i savjeti kako taj dan proslaviti:
- Pokušajte okrenuti palačinku i staviti Nutellu na vrh
- Napravite recept s Nutellom
- Isprobajte originalni spoj okusa
- Darujte ili pošaljite Nutellu nekome koga volite
- Podijelite svoje prvo iskustvo s Nutellom
- Stvorite umjetnost inspiriranu Nutellom
- Predstavite Nutellu nekome po prvi put
- Organizirajte zabavu za proslavu Nutelle
- Zauzmite pozu s Nutellom
- Napišite pjesmu o Nutelli.