Danas se u kafićima rijetko poslužuje domaća turska kava i uglavnom se pije kod kuće.
Za tursku kavu na početku voda ne treba zakipjeti. U džezvi se voda zagrijava do pred vrenje pa se uklanja sa štednjaka. Dio vode ulijeva se u šalicu, a u ostatak se dodaje kava (po jednu bogatu kašikicu za svaku šoljicu ili više ako su šoljice veće ili volite vrlo jaku kavu), piše Espreso.
Promiješajte da nema grudica pa vratite na vatru i kad naraste do ruba džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruć šporet i ostavite da provri. Sklonite sa šporeta, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte kašikicu hladne vode. Tada je kava spremna za posluživanje.
Miješanje nakon što je kava zakuhana, provrela i uklonjena sa šporeta, također će promijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka.
Ako se kava zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kave. Probajte i uvjerit ćete se koliko je ukus drugačiji i bolji, prenosi Net.hr.