play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

BiH i Hrvatska grade novi most preko Save koji će se vezati za autocestu kroz Posavinu

U okviru ubrzanja dinamike na projektima od vitalnog značaja za Federaciju BiH, a koji, uz to, imaju i snažan međunarodni, paneuropski karakter, jasan je fokus na pripremama za izgradnju autoceste koja će povezati Orašje, Brčko i Tuzlu, a na koju će se, prema svemu sudeći, nastavljati i novi most preko rijeke Save, piše portal Večernjeg lista BiH.

U ovom trenutku vidljivo je kako je trasa usuglašena, a trenutačno se radi na izradi prostornog plana Posavske županije. Upravo je navedena tematika bila središnja tema aktivnosti federalne ministrice prometa i veza Andrijane Katić, a koja je na poziv Đure Topića, predsjednika Vlade Posavske županije, posjetila Orašje. Ministrica je u prostorijama Vlade Posavske županije održala radni sastanak kojem su nazočili Denis Lasić, v. d. direktora Javnog poduzeća Autoceste FBiH, Željko Nedić, federalni ministar prostornog uređenja, Ivo Vincetić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Pero Radić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavske županije, i Dragutin Živković, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Posavske županije, te Marijan Oršolić, gradonačelnik Grada Orašja.

Sugovornici su tom prilikom razgovarali o projektu izgradnje autoceste koja će spajati Tuzlu i Orašje, odnosno u ovom slučaju o dionici koja će prolaziti kroz Posavsku županiju, a pritom je potvrđen i plan izgradnje novog mosta između Orašja u BiH i Županje u Hrvatskoj. Iz federalnog Ministarstva objasnili su kako je trasa ove dionice autoceste usuglašena te je stoga postavljen i vremenski okvir unutar kojega su precizirani procesi, poput izgrade projektne dokumentacije, izvlaštenja zemljišta te u konačnici raspisivanje poziva za izbor izvođača za izvođenje radova na ovoj dionici. U kontekstu novoga mosta, koji će zapravo biti nastavak autoceste Tuzla – Orašje prema Republici Hrvatskoj, objašnjeno je kako će JP Autoceste FBiH izraditi sve potrebne prethodne analize i studije koje će poslužiti kao osnova za realizaciju ovoga projekta sa strane BiH. Ministrica Katić tom je prilikom, a uzimajući u obzir činjenicu da će biti riječ o međudržavnom projektu, izrazila želju za aktualiziranjem i dinamiziranjem aktivnosti te je najavila pregovore s Republikom Hrvatskom.

– Razgovori su vođeni i o temama vezanim uz magistralne, regionalne i lokalne ceste. Predviđeni su projekti Posavske županije na svim razinama, kako u planovima poslovanja cesta Federacije tako i u planovima Federalnog ministarstva prometa i veza. Dakle, želimo podržati odnosno pratiti ovo područje u projektima koji su za nas od strateške važnosti – kazala je ministrica Katić. Ministrica se osvrnula i na samu dionicu autoceste, izrazivši zadovoljstvo što postoji konsenzus oko trase buduće prometnice, kao i zbog potvrde kako bi se u ovoj godini trebao usvojiti prostorni plan Županije u koji će ta trasa biti ucrtana. Topić se osvrnuo na dinamiku pripremnih aktivnosti na projektu izgradnje autoceste, naglasivši kako je potrebno završiti postupak izrade, odnosno usvajanja prostornog plana Županije, a sam sastanak poslužio je i kao potvrda onoga o čemu se ranije razgovaralo s Autocestama Federacije. Kada je riječ o idućim koracima, Topić je izrazio očekivanje kako će se ove godine usvojiti prostorni plan, kao i da će biti izrađena projektna dokumentacija u prvoj fazi. – Dakle, ova tema trebala bi jako brzo krenuti u realizaciju, što nam je direktor JP Autoceste Lasić potvrdio – naglasio je Topić. Uz autocestu, Topić je pak potvrdio i kako su informirani o planovima Federalnog ministarstva prometa i veza kada je u pitanju pomoć županijama odnosno općinama u saniranju i rekonstrukciji, odnosno izgradnji lokalnih i regionalnih cesta te o planovima Direkcije za ceste Federacije BiH za investiranje u magistralne ceste na području Županije. -Mogu potvrditi da smo imali jako konstruktivne razgovore i saznali sve ono što je važno za naše projekte i planove na području Posavske županije – poručio je predsjednik Vlade Topić.

0%