if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Protekli srpanj bio je najtopliji mjesec ikad zabilježen

Srpanj je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, potvrdio je u utorak Klimatski opservatorij Europske unije.

Obilježen toplotnim valovima i požarima širom svijeta, prethodni mjesec bio je za 0,33 stupnja celzija viši od rekorda postavljenog u srpnju 2019. godine kada je prosječna temperatura bila 16,63 stupnja celzija.

“Mjesec je bio 0,72C topliji od prosjeka za srpanj 1991-2020”, navodi se.

Oko 1,2 stupnja globalnog zatopljenja od kasnih 1800-ih, potaknuto izgaranjem fosilnih goriva, učinilo je toplotne valove toplijim, dužim i češćim, kao i intenziviranje drugih vremenskih ekstrema poput oluja i poplava.

“Toplotni valovi zabilježeni su u više regija sjeverne hemisfere, uključujući južnu Europu. Temperature znatno iznad prosjeka dogodile su se u nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktike”, priopćio je klimatski opservatorij EU Copernicus.

Svjetski oceani također su postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost oko posrednih učinaka na klimu planeta, morski život i obalne zajednice. Temperatura površine oceana porasla je na 20,96 stupnjeva celzijusa 30. srpnja, prema podacima klimatskog opservatorija Europske unije.

Prethodni rekord iznosio je 20,95 stupnjeva u ožujku 2016., rekla je ranije za AFP glasnogovornica Službe za klimatske promjene Copernicus. Testirani uzorci isključuju polarna područja.

“Upravo smo svjedočili globalnim temperaturama zraka i globalnim temperaturama površine oceana koje su postavile nove rekorde svih vremena u srpnju. Ti rekordi imaju strašne posljedice i za ljude i za planet koji je izložen sve češćim i intenzivnijim ekstremnim događajima”, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Copernicus služba EU-a za klimatske promjene.

2023. godina je trenutno treća najtoplija godina do sada s 0,43 stupnja celzijusa iznad nedavnog prosjeka, s prosječnom globalnom temperaturom u srpnju za 1,5 C iznad predindustrijskih razina.

“Čak i ako je ovo samo privremeno, pokazuje hitnost za ambiciozne napore za smanjenje globalnih emisija stakleničkih plinova, koji su glavni pokretač ovih rekorda”, rekla je Burgess.

0%