play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Turizam ove godine u našoj državi cvjeta

Tijekom lipnja ove godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo je oko 160 tisuća turista, što je značajno više nego protekle godine u istom razdoblju.

Prema podacima agencija za statistiku, 75 posto je stranih, a 25 posto domaćih turista. Zabilježen je veliki broj noćenja u smještajnim kapacitetima, a u Sarajevu uoči Sarajevo Film Festivala očekuje se još veći broj turista, kažu iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Turizam ove godine u našoj državi cvjeta. Ulice Sarajeva i ostalih bosanskohercegovačkih gradova su pune turista, koji se za dolazak u Bosnu i Hercegovinu odlučuju, kako kažu, zbog prirode, ali i dobre hrane.

Većinu turista zanima i tradicionalna radinost, tako da se nerijetko iz naše zemlje vraćaju sa rukotvorinama starih zanatlija.

Turizam je bitna grana gospodarstva u Sarajevu i može se reći da je pokretač toga Sarajevo Film Festival koji je u ekonomskom i marketinškom smislu broj jedan, kažu iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Prema našim podacima u Kantonu Sarajevo je zabilježen rast kako dolazaka, tako i noćenja od 20 do 30 posto. Između ostalog špica i sezona naše turističke sezone koja traje 12 mjeseci to je u kolovozu mjesecu, naravno Sarajevo Film Festival koji je naš najveći brend. On je široko izvan granica Bosne i Hercegovine u Europi i svijetu i sve se dešava oko Sarajevo Film Festivala”, navodi Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo

Prema Federalnoj agenciji za statistiku najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnim smještajnim kapacitetima sa čak preko 95 posto. Najviše posjetitelja je iz Turske, Hrvatske i Njemačke.

0%