play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Tuka i Pezer predstavljat će BiH na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti

Bosanskohercegovačku atletiku na ovogodišnjem Svjetskom atletskom prvenstvu u Budumpešti (Mađarska), od 19. do 27. kolovoza, predstavljat će bh.  olimpijci – srednjeprugaš Amel Tuka i bacač kugle Mesud Pezer.

Zadana norma za disciplinu 800 metara iznosi 1:44.70, a u bacanju kugle 21.40 metara, a bh. predstavnici pravo sudjelovanja na ovogodišnjoj smotri najboljih svjetskih atletičara stekli dobrim nastupima te osvajanjem bodova na mitinzima, odnosno rankinzima na svjetskim ljestvicama u svojim disciplinama.

-Bit će to moje 4. svjetsko prvenstvo na otvorenom. Do sada sam na svjetskim prvenstvima iz tri nastupa osvojio dvije medalje- napisao je na svom Facebook profile Tuka.

Podsjetio je da je 2019. godine (Doha, Katar), kada je istrčana najbrža trka na 800m u povijesti svjetskih prvenstava te kada je postavljen i rekord prvenstva, osvojio 2. mjesto (1:43.47).

-Moje prvo svjetsko prvenstvo bilo je u Pekingu, 2015. godine. I tada sam osvojio medalju (bronca, 1:46.30), uz prejaku konkurenciju i svjetskog rekordera, legendarnog Davida Rudishu. Te, 2015., bio sam i prvi bosanskohercegovački sportaš koji je osvojio medalju na nekom svjetskom prvenstvu. Radujem se mom 4. po redu SP- napisao je Tuka, koji je najavio najavio kako će i ovaj put dati sve od sebe “za našu Bosnu i Hercegovinu”.

Tuka je na 800 metara najbrže trčao 17. srpnja 2015. godine, na mitingu Dijamntne lige u Monte Karlu, kada je pobijedio s vremenom 1:42.51. Norma za ovogodišnje SP na otvorenom na 800 metara iznosi 1:44.70, a što je spriječilo Abedina Mujezinovića da, drugu godinu uzastopno, nastupi na SP-u.

Mujezinović je, zbog odustajanja Tuke i Mesuda Pezera, prošle godine dobio priliku da, kao jedini bh. predstavnik, nastupi na SP-u američkom Eugenu (Oregon), gdje se predstavio u dobrom izdanju.

Pezerov osobni i bh. rekord na otvorenom, ostvaren 2019. godine u Švedskom gradu Växjö, iznosi 21.48 metara.   

-Ni ja ni Amel nismo ispunili norme za ovogodišnje SP, ali smo pravo sudjelovanja stekli na osnovu rankinga. Svjetska atletska federacija podigla je visoko norme za sve discipline, ali je omogućila da se nastup izbori i preko rankinga.

Naprimjer, u mojoj će disciplini u kvalifikacijama nastupiti 36 bacača, a ja sam rangiran na 24. mjestu. Očekujem plasman u finale, među 12 najboljih na svijetu, jer nije realno da obećavam borbu za medalje.

Nikada nikada nije bila jača konkurencija u bacanju kugle. Ali, zdrav sam, ništa me ne boli i trenutno sam na završnim priprema sam na Vlašiću- kazao je Feni Pezer, koji je najavio kako je, zajedno s trenerom Mehmedom Skenderom, donio odluku da će u Budimpeštu putovati automobilom.

-Avionom bismo morali presjedati pa smo odlučili da je bolje da krenemo automobilom, jer nam je to blizu i sedam sati vožnje. Krenut ćemo u utorak, 8. kolovoza – kaže Pezer.

0%