if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Novi film Dragana Bjelogrlića o potencijalnoj nukelarnoj krizi

Dragan Bjelogrlić snimio je film “Čuvari formule” koji govori o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji, a koji će biti premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu.

Film je rađen po romanu “Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića, koji donosi istinitu priču o akcidentu u Vinči 1958. godine. U jeku hladnoratovske krize, grupa znanstvenika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Curie u Parizu.

Francuski doktorski tim zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mateo cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski znanstvenici, on predlaže da se po prvi put u povijesti izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske znanstvenike.

0%