if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Plaće u SBK od 1. srpnja veće za šest posto

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je u utorak po skraćenom postupku prijedlog izmjena i dopuna kantonalnog proračuna za 2023. godinu, kao i izmjene i dopune zakona o njegovom izvršenju te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi. Premijer KSB Tahir Lendo (SDA) kazao je kako slijedi novo usklađivanje zaposlenima koji plaću dobivaju iz kantonalnog proračuna.

“Zastupnici su podržali Vladin prijedlog izmjena i dopuna a on se odnosi na tri ključna pravca. Izravnavanje osnovice plaće s federalnom razinom, značajna kapitalna ulaganja i izmjene Zakona o boračkoj zaštiti. Povećali smo broj godišta koja smo uveli u pravo na egzistencijalnu naknadu. Dobar je trend u kantonu kad je u pitanju braniteljska zaštita, i zakon će biti od koristi svim pripadnicima ove populacije”, rekao je Lendo.

Proračun je povećan za oko 29 milijuna ili 9,8 posto je veći u odnosu na prethodno usvojeni i rebalansiran on iznosi oko 334 milijuna KM. Ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) najavila da će osnovica plaća od 1. srpnja rasti za šest posto.

“OD 1. srpnja ide primjena nove osnovice za obračun plaća koje su povećane za šest posto, sa 363 na 385 KM, i time smo prvi put, nakon ne znam koliko vremena, dostigli osnovicu plaće s federalne razine”, napomenula je Plavčić.

Protiv su očekivano bili opozicionari.

“Mi smo podržali proračun u siječnju ove godine, a on je sad veći za 30-ak milijuna. Zašto 25 milijuna suficita prošle godine nije utvrđeno 20. siječnja kad smo glasali za proračun? U obrazloženju piše da je 31.12. prošle godine utvrđen 41 milijun viška sredstava iz prošle godine. Zašto je tad detektirano samo 16 milijuna a ovih 25 milijuna naknadno? To je trebalo riješiti odmah”, rekao je zastupnik Senad Selimović (SDP).

Vlada je odbila dva amandmana zastupnika SDP-a Admira Škandre kad je u pitanju novčana egzistencijalna naknada za branitelje.

“Konstantno ukazujem na diskriminirajući položaj braniteljske populacije koja se tretira zakonom. Ono što stalno potenciram jeste da se pravo na egzistencijalnu naknadu omogući svim pripadnicima OS-a bez obzira na godine starosti i da se osigura pravo svim korisnicima zakona od trenutka kad su angažirani u OS-u do zadnjeg trenutka koje su proveli tamo”, ocijenio je Škandro.

0%