Udruga oboljelih od celijakije KSB/SBK danas, 26. svibnja na središnjem gradskom trgu, ispred zgrade Općine Novi Travnik organizirala je izložbu, prezentaciju i degustaciju bezglutenskih proizvoda.
Predstavnici Udruge u vremenu od 11:00 do 15:00 sati svim zainteresiranima, koji imaju i najmanju sumnju na postojanje bilo kojeg oblika celijakije odnosno intoleranciju na gluten, pružili su informacije o bolesti, pravilnoj ishrani uz bezglutenske proizvode, načinu spravljanja jela i pribavljanju namirnica te podijeliti iskustva vezana za otkrivanje bolesti.

“Imamo oko 300 registriranih članova, od toga 80 aktivnih koji sudjeluju u svim organiziranim prezentacijama i događanjima. Na našem području nije dostupna hrana bez glutena. Preko zavoda se dobije brašno, a ostali proizvodi koje možemo kupiti u našim trgovačkim lancima su preskupi, sa dodacima šećera i ostalim aditivima koje mi nebi smjeli konzumirati. Nisu nam dostupni restorani niti pekare u kojima bi mogli konzumirati tj kupiti hranu koja nam ogovara. Zbog toga želimo da osvijestimo ljude i sredinu, vrtiće i škole da smo mi tu, da postojimo i da nam se mogu obratiti za svaku vrstu pomoći.”, kazala je za naš radio predsjednica Udruge oboljelih od celijakije SBK/KSB Novi Travnik Gordana Čurčić.

Celijakija predstavlja kroničnu, sustavna autoimunu bolest koja se viđa u genetski predisponiranih osoba. Uslijed patofiziološke reakcije na gluten nastaje tzv. enteropatija – upala i oštećenje sluznice tankog crijeva.
Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana. Bezglutensku dijetu treba provoditi strogo i doživotno; naime, i mali tragovi glutena u prehrani mogu potaknuti poremećen imunosni odgovor u crijevu.









