play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Stiže novo poskupljenje mesa

Poskupljenjima u BiH nema kraja, a novo poskupljenje odnosit će se na meso i mesne proizvode. Najnovije procjene ukazuju da bi cijene mogle skočiti za 30 posto.

Jedan od razloga poskupljenja je pad proizvodnje mesa u Europi, a najnovije procjene ukazuju na dodatni pad proizvodnje i u ovoj godini. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanske županije Amir Bulut kaže kako će zasigurno doći do povećanja cijena mesa. Tvrdi kako na to stalno upozorava sve nadležne, od županije do Federacije BiH, ali nikakvih reakcija nije bilo.

– Mi, zapravo, ovisimo o uvozu jer smo domaću proizvodnju uništili. To se godinama događa, domaće proizvođače nisu štitili oni koji su trebali, a otkupljivači su ih ucjenjivali – kazao je Bulut.

U Srednjo-bosanskoj županiji je proizvedeno 660 bikova, a samo jedna mesna industrija godišnje uveze više od 10. 00 bikova. Samo ovaj primjer ukazuje u koliko smo lošoj situaciji. Bulut ističe kako se ljudi ne žele baviti pvim poslom, a jedan od razloga je i neisplata poticaja. Takav maćehinski odnos županijske vlasti doveo je do smanjenja proizvodnje mlijeka za pet ilijuna litara.

Primjerice, kako objašnjava, na području SBŽ proizvedeno je samo 660 bikova, dok, kako kaže, jedna mesna industrija godišnje uveze više od 10.000 bikova.

Nadalje se osvrnuo i na cijene, te ukazao na brojne probleme. – Nezamislivo je bilo da će kilogram mljevenoga mesa iznositi 15 KM, ali, eto, ili da će kilogram teletine bez kosti iznositi od 27 do 30 KM. Nama, jednostavno, drugi manipuliraju, ne štiti nas resorno federalno ministarstvo, štite se tajkunske tvrtke i uvoznički lobi – ogorčen je Bulut.

Prošle godine uvezena su 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa za 507.732.506 KM. I godinu prije uvezena je skoro ista količina, ali za znatno manji iznos od 398.303.675 KM. Gotovo 200 milijuna KM je utrošeno na uvoz govedine u količini od 30.475.689 kilograma. Proizvođači tvrde da je riječ o upitnoj kvaliteti mesa.

0%