if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas je svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta obilježava se svaki 27. ožujak, od 1961. godine. Širom svijeta ovaj dan se obilježava na različite načine, a prati ga tradicionalna poruka koju na poziv Međunarodnog kazališnog instituta piše kazališna osoba svjetskog ugleda.

Autorica ovogodišnje poruke je egipatska glumica Samiha Ayoub.

“Ne pretjerujem kada kažem kako je ono što radimo na pozornici čin života samog i proizlazi iz ničega, kao plamteća zraka koja sjaji u tami, osvjetljuje tamu noći i grije njezinu hladnoću. Mi smo oni koji daju sjaj životu. Mi smo oni koji ga utjelovljuju. Mi smo oni koji ga čine vibrantnim i smislenim. Mi smo oni koji pružaju razloge za razumijevanje. Mi smo oni koji koriste svjetlo umjetnosti kako bismo se suočili s tamom ignorancije i ekstremizma. Mi smo oni koji prihvaćaju doktrinu života, kako bi se život širio ovim svijetom.

Za sve ovo, mi ulažemo napore, vrijeme, znoj, suze, krv i živce. Sve što imamo, kako bismo proširili poruku, braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, istinski vjerujući kako je život vrijedan življenja”, stoji u njenoj poruci.

Svjetski dan kazališta obilježava se globalno kako bi se ljudi podsjetili na moć koju kazalište nosi sa sobom.

Međunarodni kazališni institut, kao začetnik ove ideje, na današnji dan obvezuje kazališta širom svijeta da svojim aktivnostima ukažu na važnost kazališne umjetnosti u modernom društvu.

Ovaj dan je posebna radost za one koji vide značaj umjetnosti kazališta, ali i poziv za buđenje vlastima, političarima i institucijama koji još uvijek nisu prepoznali vrijednost i potencijal ekonomskog rasta kada je u pitanju kazalište.

0%