play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ovo proljeće na Balkanu se očekuju poplave i oluje, temperature više nego inače

U velikoj prognozi AccuWeathera za proljeće stoji da će se u pojedinim zemljama Europe nastaviti dugotrajni zimski obrazac, dok će neki dijelovi našeg kontinenta suočiti s potencijalno opasnim nepogodama nešto kasnije.

Večeras astronomski počinje proljeće, a AccuWeatherov stručni tim međunarodnih prognostičara objavio je detalje o tome što će kako će izgledati predstojeća proljetna sezona u Europi.

Prema Meteo France, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih oborina (manje od 1 mm kiše dnevno) opažen je od 20. siječnja 2023. do 21. veljače 2023. Time je postavljen novi rekord za najdulji uzastopni niz od dana bez mjerljivih oborina od 1959. godine.

I dok se zbog ovakvih pojava strahuje od moguće suše, oluje u jugozapadnoj Europi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izaziva zabrinutost među meteorolozima zbog mogućih poplava u Italiji i Balkanu.

“S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, istaknuo je Tyler Roys, viši meteorolog AccuWeathera.

Veći dio jugoistočne Europe, uključujući i područje naše regije, u drugom dijelu proljeća suočavat će se sa nadprosječnim temperaturama. Sve od Rima do Bukurešta temperature sredinom ožujka su bile na razini onih tipičnih za kasni travanj, a ovaj trend zagrijavanja nastavit će se i tijekom sljedećih mjeseci praćen povremenim kišama. U razdoblju kasnog proljeća na Balkanu treba očekivati i oluje.

0%