if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nadolazeće proljeće trebalo bi biti toplije od prosjeka

Prema dostupnim prognostičkim materijalima i ovo proljeće (odnosno razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja) na prostoru Bosne i Hercegovine trebao bi da bude toplije u odnosu na prosječnu proljetnu temperaturu zraka za razdoblje 1981.- 2010. godine.

Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 60 posto, navedeno je u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija u odnosu na referentni niz. Pozitivna odstupanja u sjevernim i djelomično u središnjim područjima bit će nešto izraženija u odnosu na jug zemlje. Najveće pozitivno odstupanje temperature očekuje se u svibnju.

Proljeće 2023. godine, u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti mogući su tijekom čitavog promatranog razdoblja, a pojava mraza do treće dekade travnja.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tijekom proljeća 2023. je do 20, a na području južne Hercegovine do četiri mrazna dana.

Ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi biti na širem području BiH nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek. Iznadprosječne sume padalina prognoziraju se u sjeveroistočnim područjima. Raspored padalina bit će neujednačen, a najviše padalina prognozira se sredinom proljetnog razdoblja.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2022. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje BiH, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 40 posto) vjerojatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali razdoblje padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Iz FHMZ napominju da je prognoza padalina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerojatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature. 

0%