play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

U nedjelju prijevremeni izbori u šest gradova i općina BiH

Prijevremeni izbori za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća bit će održani u nedjelju, 5. veljače. Biračka mjesta u ovih šest gradova i općina BiH bit će otvorena tog dana u 7 sati, a treba da budu zatvorena u 19 sati.

Kandidati za gradonačelnika Tuzle su Zijad Lugavić (SDP BiH), Omer Berbić iz Naše stranke te nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Halid Žigić i Derviš Čičko.

Tri stranačka i dva nezavisna kandidata potvrdili su sudjelovanje na izborima za gradonačelnika Bihaća: Elvedin Sedić iz Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), Hamdija Abdić iz SDA, Adnan Habibija iz SDP BiH te nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

U Srebreniku će građani birati između dva kandidata za gradonačelnika – Adnana Bjelića iz koalicije Ujedinjeni (NiP-NS-SDP) i Nermina Tursića iz SDA.

Kandidat za gradonačelnika Zvornika je Bojan Ivanović iz SNSD.

Za načelnika općine Vogošća kandidirani su Adnan Šerak (Ujedinjeni– NiP-NES-SDP) i Migdad Hasanović (SDA).

U izbornoj utrci za nečelnika Bratunca su Lazar Prodanović (SNSD) i Srđan Rankić, nezavisni kandidat.

U Središnji birački spisak je za ove prijevremene izbore upisano ukupno 309.288 birača računajući one koji glasuju na redovnim biračkim mjestima, u odsustvu i putem pošte. Od navedenog ukupnog broja je za Bihać upisano 58.097 birača, Srebrenik 39.074, Tuzlu 111.512, Zvornik 53.830, Bratunac 18.787 i za Vogošću 27.988 glasača.

U mnogim od ovih sredina, razlog za održavanje prijevremenih izbora je što bi gradonačelnička odnosno načelnička mjesta ostala formalno upražnjena budući da su dosadašnji dužnosnici na tim funkcijama osvojili mandate u drugim tijelima vlasti na prošlogodišnjim listopadskim Općim izborima u BiH.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine je 1. veljače ove godine održalo online sastanak s predsjednicima i članovima nadležnih gradskih odnosno općinskih izbornih komisija. Razgovarano je o svim dotadašnjim aktivnostima općinskih/gradskih izbornih komisija, ali i drugim potrebnim aktivnostima prije, tijekom i poslije izbornog dana. Poseban naglasak u razgovorima je bio na poštivanju rokova dostave izbornih rezultata.

SIP BiH je odluku o raspisivanju i održavanju ovih prijevremenih izbora u šest gradova i općina donio 7. prosinca prošle godine.

0%