play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U Predstavničkom domu FBiH usvojene izmjene koje bi osobama s invalidskom mirovinom omogućile povremeni rad

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojima se propisuje pravo na invalidsku mirovinu korisniku koji nije osiguran u obveznom osiguranju. Usvojen je s 90 glasova za i jednim suzdržanim.

Nakon trinestosatne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, usvojeno je nekoliko bitnih imenovanja i izmjena zakona. Prva točka bile su Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojima se propisuje pravo na invalidsku mirovinu korisniku koji nije osiguran u obveznom osiguranju.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Kenan Spahić pojasnio je da je do sada navedeno pravo bilo regulirano samo za obiteljsku mirovinu.

S obzirom na to da je korisnik obiteljske mirovine bio radno sposoban, izostavljeni su korisnici invalidske mirovine, pa su ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO-u.

“Izmjena je napravljena na način da je brisan članak 116. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je propisivao obustavu isplate mirovine u slučaju stjecanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju, budući da je ovaj članak proglašen neustavne od strane Ustavnog suda FBiH“, kazao je Spahić.

Stupi li ova izmjena na snagu, to znači da se umirovljeniku neće obustavljati invalidska mirovina kada ostvari dodatni prihod od povremenog rada.Za to je potrebno da ovo zakonsko rješenje, osim Zastupničkog doma, odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

0%