play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

U prva tri mjeseca rekordan broj turista u BiH

Federalno ministarstvo okoliša i turizma priopćilo je da podaci Federalnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2024. godine o broju turista u Federaciji BiH potvrđuju rekordnu posjećenost.+

“Tokom marta ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više nego u ožujku 2023. godine. Ukupan broj noćenja turista u ožujku je iznosio 129.408, što je za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Domaćih turista je oko 30 posto, a stranih oko 70 posto. U strukturi stranih turista najviše su dominirali gosti iz regije, iz Srbije i Hrvatske, kao i Crne Gore, a značajan udio imaju i turisti iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije – navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva.

Prema podacima federalnog turističkog barometra, u siječnju ove godine u Federaciji BiH bilo je 63.000 turista, što je također za 2,1 posto više u odnosu na siječanj prethodne godine. U priopćenju se ističe da su za veljaču ove godine brojke još i bolje, s obzirom da je za 9,3 posto više turista bilo u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ostvareno je 1,7 posto više noćenja.

“Za prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isti period 2023. ostvareno je povećanje za 3,35 posto. Ovo su pokazatelji da će se i tijekom cijele godine nastaviti trend povećanja broja turista. Izazovi su brojni, ali trendovi nam idu na ruku, kao i mogućnosti naše zemlje koje se ukazuju otvaranjem pregovora sa Europskom unijom. Raduju i nove avio-linije, naročito sa Sarajevskog aerodroma, a što otvara mogućnost dodatnog povećanja broja turista – priopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Također, ovo ministarstvo raspisalo je Javni poziv za programe podrške u turizmu koji je otvoren do 29. svibnja.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je da je cilj ove podrške iz Federalnog proračuna putem tekućih i kapitalnih transfera u ukupnom iznosu od četiri milijuna KM, dodatno poboljšanje sektora turizma u Federaciji BiH.

“Za tekuće transfere ovogodišnjim proračunom predviđena su dva milijuna KM. Putem Javnog poziva podržat ćemo kvalitetne projekte koji se odnose na manifestacije domaćeg i međunarodnog karaktera, kao i programe podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinanciranje specifičnog turizma, poput ruralnog i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti. Također, sufinancirat ćemo promotivni materijal kroz brendiranje pojedinih mjesta, zatim događaje (kampanje) i proizvode u svrhu jačanja turističke ponude, kao i video promociju i brendiranje turizma Federacije Bosne i Hercegovine. Prvi put imamo i kapitalne transfere u iznosu od dva milijuna KM, a sufinancirat ćemo programe izgradnje infrastrukture za poboljšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija. Tu je i podrška projektima koji su u funkciji razvoja održivog turizma na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-povijesnog značaja za Federaciju BiH. S kvalitetnom realizacijom ovih projekta, koji su projektirani u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja turizma FBiH 2022-2027., a i s tendencijom u prvom kvartalu, uvjerena sam da ćemo 2024. godinu završiti s najboljim rezultatima u turizmu”, kazala je ministrica Pozder.

0%