play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Sretan Uskrs!

Vjernici katoličke vjeroispovijest iširom svijeta danas obilježavaju najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Današnji dan označava vrhunac svetkovanja Uskrsa, najznačajnijeg kršćanskog blagdana, koji okuplja vjernike diljem svijeta u slavljenju Kristovog uskrsnuća. Uskrs se tradicionalno obilježava kao spomen na Isusovo uskrsnuće, koje simbolizira pobjedu nad smrću i povjerenje u vječni život.

Ovaj blagdan obilježen je raznolikim običajima, obredima i slavljima diljem svijeta. U katoličkoj tradiciji, Uskrs započinje Velikim tjednom koji uključuje obrede poput Velikog četvrtka, kada se obilježava Posljednja večera, te Velikog petka, dan Isusove smrti na križu. Nakon toga slijedi Velika subota, kada se vjernici okupljaju na misama bdjenja diljem svijeta, čekajući svitanje Uskrsnog jutra.

U mnogim dijelovima svijeta, Uskrs se također obilježava tradicionalnim običajima poput bojenja jaja, organiziranja uskršnjih doručaka i obiteljskih okupljanja te darivanja uskršnjih poklona. Bojena jaja simboliziraju novi život koji proizlazi iz Kristova uskrsnuća, dok uskršnji zečići i ptice označavaju obnovu prirode u proljetnom periodu.

Za vjernike, Uskrs je vrijeme radosti, nade i obnove vjere. To je prilika za okupljanje s obitelji i prijateljima te zajedničko slavlje vjere i ljubavi.

U ime Drukčijeg radija, želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

0%