play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Bh. plaža među 100 najboljih na svijetu

Portal Beachatlas nedavno je objavio listu 100 najboljih plaža, a na listi se neočekivano našla i jedna lokacija iz BiH, kao i nekoliko lokacija iz regije.

Kako navodi ovaj portal, potraga za najboljih svjetskim plažama usmjerena je uglavnom na izgled, a to obično podrazumijeva pješčane plaže i čisto plavo more. No, oni su istakli da nisu željeli napraviti konvencionalnu listu, već uzeti u obzir i druge kriterije.

“Ovo je prvi izbor ikada koji je proširio i obuhvatio različite kriterije kao što su vrijednost za lokalnu zajednicu, ponuda načina života i kulturni značaj. Ova šira perspektiva omogućila nam je da osvijetlimo one ‘dragulje’ na plaži koji obično ne dospiju na tradicionalne, jednodimenzionalne popise najboljih plaža”, napisali su.

Tako se na listi “100 najboljih plaža u svijetu” pronašla i plaža Jablaničkog jezera, koja je zauzela 57. mjesto, donosi https://www.beachatlas.com/golden-beach-award-2024.

“Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini poznato je po restoranima na jezeru u kojima se poslužuju jedna najboljih janjetina u svijetu, što je vidljivo i po uvijek punim parkiralištima. Kako je Jablaničko jezero put za većinu putnika na more, postoji narodna izreka: ‘Nisi bio na moru ako nisi jeo pečenu janjetinu na Jablaničkom jezeru’. Jezero je također popularno za kupanje, vožnju kajakom i kampiranje, a u blizini se nalaze i razni apartmani i hoteli”, naveli su.

Zanimljivo je da je Beachatlas za ovu listu pozvao stručnjake za putovanja i influensere iz cijelog svijeta, kako bi pomogli u kreiranju liste.

Tako su se na listi pronašle i neke lokacije iz regije, kao što su: Bačvice u Hrvatskoj (21. mjesto), Sveti Stefan u Crnoj Gori (31. mjesto), Splavovi u Srbiji (50. mjesto), Viški podmorski tunel u Hrvatskoj (59. mjesto) te Bled u Sloveniji (75. mjesto).

Prvih pet najboljih plaža u svijetu su: Bora Bora u Francuskoj Polineziji, južnoafrička plaža Boulders, Waikiki na Havajima, Copacabana u Brazilu te Maya Bay na Tajlandu.

0%