play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
 • play_arrow

  Drukčiji radio

Kako se osloboditi proljetnog umora?

Dani polako postaju topliji i duži, sve cvate i zeleni se, sunca je sve više – proljeće je napokon stiglo. No, nije za svakog prijelaz godišnjih doba ugodan – neki od nas u ovo doba godine pate od iscrpljenosti koja zapravo ima nekoliko uzroka. 

Proljetni je umor nešto na što se žali veliki broj ljudi. Osobito tijekom ožujka i travnja osjećaj pada energije može uzrokovati da se osjećamo loše. Zašto uopće dolazi do proljetnog umora? I kako se možemo boriti protiv ove iritantne pojave?

Je li proljetni umor samo izgovor koji koristimo kako bismo opravdali vlastitu lijenost? Neki tvrde da u tome ima istine. Naime, proljetni je umor opće prihvaćen termin pa nam možda dobro dođe da se pred sobom i drugima opravdamo ako smo propustile trening ili nam se nije dalo obaviti neki poslovni zadatak. Ipak, neki liječnici smatraju kako je proljetni umor stvaran – barem što tiče simptoma koje im ljudi prijavljuju.

Na primjer, promjene u razini krvnog tlaka ili problemi s cirkulacijom medicinski su dokazive poteškoće koje definitivno nisu umišljene. Dakle, proljetni umor ipak nije samo mit – ali zašto dolazi do tog fenomena?

Zašto nastaje proljetni umor?

Zapravo, ne postoji samo jedna uzrok ovoj vrsti iscrpljenosti koja se javlja u proljeće – u igri je kombinacija nekoliko faktora:

 • Rast temperature – uzrokuje pad krvnog tlaka i posljedično osjećaj pospanosti;
 • Pjev ptica – iako zvuči lijepo, glasanje ptica pred zoru može narušiti naš san – čak i bez da to uopće primijetimo;
 • Proljetne alergije – šmrcanje, glavobolja, kihanje, suzenje očiju… Tipični simptomi alergija uzrokovanih peludnim travama i cvjetanjem stabala također mogu narušiti kvalitetu našeg noćnog odmora;
 • Hormoni – tijekom zimskih mjeseci u našem se organizmu potiče lučenje melatonina, a s dolaskom sunčanijih dana počinje se lučiti serotonin, takp zvani hormon sreće. Ovaj prijelaz opterećuje tijelo, napose krvožilni sustav, a posljedica može biti osjećaj iscrpljenosti.

Kako se boriti protiv proljetnog umora?

Proljetni umor može narušiti kvalitetu naše svakodnevice, ali ipak nije razlog za očajavanje. Pomoći si možemo na vrlo jednostavne načine:

 • Kreći se – protiv osjećaja umora najbolje se boriti kretanjem! Najučinkovitiji će u tom smislu biti šetnje ili treninzi na otvorenom. Dakle, ustani s kauča i pokreni, osobito ako se osjećaš tromo – promjene ćeš vidjeti vrlo brzo. Bot ćeš poletnija i imat ćeš više energije.
 • Tuširaj se toplo-hladnom vodom – ako se želiš brzinski riješiti tog dosadno osjećaja umora, idi pod tuš i mijenjaj hladnu i tolu vodu. Ovo će potaknuti tvoju cirkulaciju i u trenu te razbuditi. Najbolje je da tri put promijeniš temperaturu vode, u intervalima od 30 sekundi, a vrlo je važno da svoje tuširanje završiš hladnom vodom.
 • Jedi pravu hranu – s dobrim izborom hrane osjećat ćeš se bolje i bit ćeš zdravija. Osobito prirodne, neprerađene namirnice bogate vitaminima i mineralima tvom će tijelu dati potrebnu energiju. Nakon dugih zimskim mjesecima kad si možda priuštila više teške i masne hrane, vrijeme je za svježe voće i povrće. Također, ne zaboravi piti dovoljno vode.
 • Provjeri kakav ti je krevet – moguće da problem leži u tvom krevetu. Možda imaš loš madrac, a to itekako može narušiti kvalitetu tvog sna. Madrac bi trebao podupirati tijelo na uravnotežen način i trebao bi se prozračivati. Također, važno je i kaku posteljinu koristiš te zavjese koje filtriraju svjetlost izvana. Idealna temperatura u spavaćoj sobi ne bi trebala biti viša od 20 stupnjeva, niti niža od 13 stupnjeva. Provjeri jesu li zadovoljeni svi ovi uvjeti za dobar san.

Ako ti se čini da je umor prilično ekstreman i da ti ništa ne pomaže, preporučljivo je posjetiti liječnika kako bi provjerio nije li nešto drugo u pozadini ovih simptoma.

0%