play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Izraelu prijeti izbacivanje sa Eurosonga

Izraelu prijeti da na ovogodišnjem Eurosongu osvoji ‘nula bodova’ jer glazbenici i javnost pozivaju na bojkot četverostrukog pobjednika zbog vojne kampanje u Gazi, piše časopis Politico. U šaroliki glazbeni festival politika se uplela i ranije. Prije dvije godine s natjecanja 2022. izbačena je Rusija, a pobijedila je Ukrajina.

Više od 1000 glazbenika u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru ovogodišnjeg događaja, Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred “humanitarnom katastrofom” u Gazi. Švedska će u svibnju biti domaćin natjecanja u Malmöu. I finski su umjetnici pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se spriječilo “da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž”.

“EBU je pregledao popis sudionika za natjecanje 2024. i zaključio da izraelska javna televizija KAN ispunjava sve natjecateljske propise za ovu godinu”, kazao je direktor EBU-a Noel Curran. To je u skladu s pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su “zadržale izraelske sudionike u velikim natjecanjima”, rekao je.

No javne televizije, članice EBU-a osjećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin natjecanja, pozvao je EBU da odluči tko može sudjelovati. Irski RTÉ primio je gotovo 500 e-poruka s pozivom da odustane od natjecanja ako u njemu bude sudjelovao i izraelski predstavnik. Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Islandski RÚV priopćio je da će odgoditi odluku o tome hoće li se sudjelovati u ovogodišnjem natjecanju nakon što završi nacionalni selekcijski proces u kojemu nastupa i palestinska pjevačica. Izraelski veleposlanik u Švedskoj Ziv Nevo prošli je mjesec ustvrdio da “poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu. Ostavite politiku izvan Eurosonga”, rekao je. 

EBU se uvijek nastojao kloniti politike pa za natjecatelje vrijedi službeno pravilo da “ne politiziraju” i da “ne instrumentaliziraju” događaj. Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na natjecanju u Tel Avivu 2019. No takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. godine.

Prošlogodišnje natjecanje u Liverpoolu okarakterizirale su plavo-žute zastave koje su značile gestu solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije. Curran je rekao da je izbacivanje Rusije potaknuto “upornim kršenjem obveza ruske televizije koje se odnose na članstvo u EBU-u i kršenjem vrijednosti javnih medija”. 

Između izraelskog KAN-a i vlade “odnos je sasvim drugačiji”, dodao je. “Usporedbe između ratova i sukoba su kompleksne i teške i kao nepolitičkoj medijskoj organizaciji nije na nama da im pribjegavamo”, smatra Curran. 

EBU se zalaže za to da Eurosong bude posveta pjesmama. To je “nepolitički glazbeni događaj… a ne natjecanje između vlada” država, kazao je Curran. Ljubitelji Eurosonga možda se s njim neće složiti. Jer, jesu li to ciparski i grčki predstavnici opet dodijelili jedni drugima dragocjenih dvanaest bodova?

0%