play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Japanci objavili prvu fotografiju s površine Mjeseca

Letjelica SLIM izvela je nevjerojatno precizno slijetanje na Mjesec unatoč tome što je u zadnjim trenucima imala problema s motorom, priopćila je danas Japanska svemirska agencija (JAXA) i objavila prvu fotografiju s površine Mjeseca. Fotografiju je snimio maleni robot Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2), mini rover ne mnogo veći od teniske loptice (slika dolje) koji je lander ispustio pri slijetanju.

Na fotografiji vidimo žuti lander, pozicioniran pod blagim kutom na sivoj stjenovitoj površini, piše AFP. Letjelica Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) je u petak koristeći se preciznom tehnologijom sletjela na područje koje se proteže samo na 100 metara. Usporedbe radi, zona slijetanja američke letjelice Peregrine protezala se na nekoliko kilometara.

“SLIM je postigao uspješno meko slijetanje. Potvrđeno je da je točka slijetanja udaljena 55 metara od ciljanog središta”, objavila je danas JAXA. Japanska agencija je nakon slijetanja landera javila da solarni paneli ne generiraju energiju, da imaju problema s napajanjem te da koriste pričuvnu bateriju. 

Tri sata nakon slijetanja, JAXA je odlučila isključiti SLIM, mada mu je preostalo još 12 posto energije, kako bi se mogao ponovno “probuditi” u slučaju da se promijeni kut pod kojim Sunce osijava panele.  

JAXA smatra da će ova tehnologija slijetanja postati moćni alat za buduća istraživanja brežuljkastih mjesečevih polova za koje se pretpostavlja da su potencijalni izvor kisika, goriva i vode, neophodnih čimbenika za podržavanje života. 

SLIM će tijekom kraćeg razdoblja proučavati površinu južno od Mora tišine. Cilj mu je mjesto u blizini malog udarnog kratera unutar ravnice poznate pod nazivom More nektara, za koju se pretpostavlja da je nastala prilikom drevne vulkanske aktivnosti. Ondje će istraživati sastav stijena, što bi moglo pomoći u boljem razumijevanju nastanka i razvoja Mjeseca. 

Do danas su samo četiri zemlje uspjele spustiti svemirsku letjelicu na Mjesec: SAD, bivši SSSR, Kina i Indija. JAXA planira u narednih nekoliko godina poslati svog astronauta na Mjesec u okviru programa Artemis koji provodi NASA.

0%