play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Stiže nam brži proces registracije vozila

Direktor Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Ivan Luburić i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) prof.dr. Almir Badnjević su danas u prostorijama Agencije za nadzor u Sarajevu potpisali važan sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz evidencije o registrovanim vozilima i dokumentima za registraciju putem web servisa IDDEEA BiH.

Realizacijom ovog sporazuma Agencija za nadzor osiguranja FBiH aktivno doprinosi modernizaciji društva, podržavajući prelazak na digitalno društvo. Razmjena podataka s IDDEEA-om BiH omogućit će učinkovitiji pristup informacijama o registriranim vozilima i registracijskim dokumentima, čime će se unaprijediti infrastruktura i uvesti inovacije u upravljanju identifikacijom i registracijom.

Ovaj sporazum Agenciji za nadzor osiguranja FBiH omogućava sigurnu razmjenu informacija između relevantnih institucija na razini Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Uspostavom stalnog pristupa primatelja podacima putem web servisa postiže se unapređenje institucionalnog okvira, što je u skladu s ciljevima europskih prioriteta postavljenih za Bosnu i Hercegovinu.

Konkretne koristi od ovog sporazuma imat će i građani. Konstantan pristup podacima o registriranim vozilima omogućuje brže i učinkovitije procese, posebice u vezi s registracijom vozila. Osim toga, uspostava elektroničkog potpisa za građane predstavlja inovativan pristup koji unapređuje digitalizaciju usluga te ih čini dostupnijima i lakšima za korištenje.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine ponosna je što će ovom suradnjom doprinijeti ostvarivanju ključnih ciljeva UN-ovih ciljeva održivog razvoja, a posebno SDG 9: Industrija, inovacije i infrastruktura. Ovaj sporazum predstavlja iskorak prema modernom, digitalnom društvu i pozitivno će utjecati na kvalitetu usluga i živote građana Federacije Bosne i Hercegovine.

0%