play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Znanstvenici potvrdili – Nesanica genetski nasljedna

Nesanica je genetski nasljedna i može da muči nekoga cijeli život, pokazuje znanstveno istraživanje.

Proučavajući tajne ljudskog genetskog koda, nedavna studija sprovedena u Nizozemskoj otkrila je specifične DNK obrasce koji igraju ključnu ulogu u određivanju osjetljivosti na nesanicu.

Znanstvenici su sproveli istraživanje pomno, prateći obrasce spavanja gotovo 2.500 lica, od vremena dok su bili u majčinoj utrobi do njihove 15. godine. Studija je otkrila da su pojedinci koji posjeduju genetske markere povezane sa poremećajima spavanja bili skloniji noćnom buđenju tijekom adolescencije.

Suprotno dosadašnjim spoznajama koje su bile ograničene na odrasle, novo istraživanje pokazuje da gen “lošeg spavača” ostaje aktivan tokom cijelog životnog vijeka.

Znanstvenici sa Univeritetskog medicinskog centra Roterdam i Univerzitetskog medicinskog centra “Erazmus” ističu značaj ranog otkrivanja problema sa spavanjem kod djece, naglašavajući potrebu da se intervenira već u djetinjstvu kako bi bila spriječena potencijalna doživotna nesanica.

Prikupljajući uzorke DNK od djece rođene između travnja 2002. i siječnja 2006. godine, znanstvenici su koristili krv iz pupčane vrpce i uzorke uzete kad su djeca uključena u studiju imala šest godina. Majke su dale informacije o obrascima spavanja svoje djece u različitim fazama, dok je podskupina od 975 tinejdžera nosila uređaje za praćenje spavanja otprilike dvija tjedna. Analiza je generirala DNK rezultate rizika, otkrivajući korelaciju između visokih rezultata i upornih problema povezanih sa nesanicom, kao što su noćna budnost i poteškoće sa uspavljivanjem tokom djetinjstva, prenosi “Daily mail”. 

0%