if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Gojaznost je veliki problem u BiH

Za gojaznost kažu da je epidemija suvremenog doba. Iako u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena statistika o broju gojaznih, podaci Udruženja za debljinu BiH pokazuju da samo po broju među prvih pet država Europe. Posebno je zabrinjavajući galopirajući rast broja gojazne djece.

Promjenom životnih navika, ali i jakom voljom, Aleksandar Simić riješio je problem gojaznosti. Sada, kao trener atletike, pomaže djeci da usvoje zdrave navike i bave se sportom.

“Od moje 16. godine sam odlučio da promijenim način života i evo sad imam 30 godina i svaki dan treniram. Promijenio sam način života, ishranu, ubacio treninge i to je počelo samo od sebe da se mijenja”.

Još jedna neslavna lista na kojoj Bosna i Hercegovina zauzima sami vrh je broj gojaznih. Podaci Udruženja za debljinu BiH pokazuju da smo po broju gojaznih, u top pet u Europi.

Dr. Fuad Pašić, predsjednik Udruženja za debljinu BiH – “Nije problem gojaznosti sam po sebi problem, prolem je što se tu dijeli kaskada nepovoljnih ishoda, kaskada oboljenja koja se događa, od dijabetesa, problema vezanih za plodnost, za masnu jetru.”

Posebno zabrinjava sve veći broj gojazne djece.

Dr. Milan Todorović, potpredsjednik Udruženja za debljinu BiH – “Manja fizička aktivnost, nezdrava ishrana, nepravilna ishrana, needuciranost ljudi. To je problem pretilih obitelji gdje morate psihološki pažljivo prići da ne dođe do negativnog efekta, roditelja koji je gojazan treba uvjeriti da je dijete gojazno i da treba promijeniti stil života”.

Iako su mnogi skloni reći da je dovoljno “probušiti kašiku”, gubitak tjelesne težine je mnogo kompleksniji proces, kaže Marija Nikolić, personalni trener.

“Ja nisam za odricanje, već za pravilan pristup koji će dugoročno da da rezultat.To nije samo fiziološka glad, ima i psihičkih stanja koja vode do emocionalnog prejedanja, mnogo slojeva koje treba rješavati”.
 
Naši sugovornici ističu da ne postoji lak način za gubitak kilograma i dodaju da je, kada je riječ o gojaznosti, jedan od ključnih problema nekvalitetna, brza hrana i nedostatak vitamina i minerala u ishrani.

0%