play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Što za građane BiH znače pojačane kontrole na ulasku u Hrvatsku?

Vijest koja se munjevito proširila Europom je uvođenje graničnih kontrola na granicama brojnih europskih zemalja. Naime, zbog straha od terorizma brojne zemlje probjegavaju kontroli ulaska stranih državljana u zemlju.

Italija je Sloveniji uvela desetodnevnu kontrolu na granici, a Slovenija je suspendirala Schengen i najavila pojačane kontrole na granici s Hrvatskom. Iako stručnjaci ističu kako se time neće spriječiti teroristički napadi jer su brojni potenijalni napadači već na tlu Europe ušli tijekom prethodnih nekoliko godina bez iti jednog dokumenta, kontrole na granica dovest će do ponovnih gužvi.

I na ulasku u Hrvatsku policija je pojačala kontrole.Iz granične policije Republike Hrvatske najavljene su sporadične kontrole, za prijevoznice i one kojima posao ovisi od brzine protoka robe. Ponovne gužve na granicama odrazit će se na gospodarstvenike i prijevoznike, istile Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnje i međunarodne transporte RS-a. Na ovu odluku negodovali su i iz Udruženja prijevoznika putnika. Iako ne očekuju ogromne financijske gubitke, tvrde da će kvalitet usluge prijevoza biti narušen. „Kvalitet usluge na našim linijama prema zapadnoj Evropi će padati s obzirom na to da će biti sigurno zadržavanja duža nego što smo sada navikli.

Dosadašnja praksa u šengenskom prostoru je bila da se kontrolišu povremeno određena vozila unutar šengenskog prostora“, objašnjava Saudin Parić, potpredsjednik Odbora udruženja međunarodnih drumskih prijevoznika putnika VTK-a BiH. Građani EU-a moći će normalno da prijeđu sve granične prijelaze, dok će državljani trećih zemalja, poput BiH, moći da prijeđu samo na 14 prijelaza – 12 sa Hrvatskom, dva sa Mađarskom – te osam željezničkih prijelaza na kojima će biti selektivne policijske kontrole. Svi koji prijelaz pogriješe – bit će preusmjereni.

0%