if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Provedite školsku godinu u SAD-u, otvorene prijave za stipendije

Predstavnica ureda “American Councils for International Education” u Bosni i Hercegovini Selma Čampara izjavila je u utorak da su prijave za sudjelovanje u “YES programu” putem kojeg odabrani srednjoškolci dobiju priliku da besplatno provedu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama, otvorene. 

– Ukoliko ste učenik 1. ili 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini i zainteresirani za Sjedinjene Američke Države, obvezno se prijavite. Kroz “YES program” sudionici dobiju priliku da žive sa američkom domaćinskom-obitelji, da pohađaju američku srednju školu tijekom jedne školske godine, i to sve besplatno – navela je Čampara.

Pojasnila je da odabrani finalisti programa budu smješteni kod provjerene američke obitelji-domaćina i upisani u američku srednju školu. Također, prije odlaska na program prisustvuju treningu pripreme, dobiju plaćene putne troškove od svog doma do SAD i nazad, kao i mjesečnu stipendiju i zdravstveno osiguranje (koje isključuje liječenje već postojećih oboljenja).

Online prijave za sudjelovanje u YES programu naredne jeseni su otvorene za učenike koji su državljani su Bosne i Hercegovine i posjeduju BiH pasoš; trenutno upisani u 1. ili 2. razred srednje škole u BiH; rođeni između 1. siječnja 2007. i 15. srpnja 2009.; nisu boravili u SAD duže od 90 dana u posljednjih pet godina; ispunjavaju kriterije vezane za dobivanje američke vize i znaju engleski jezik.

Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu u BiH se također mogu prijaviti na testiranje za YES. Kako bi mogli da sudjeluju u tom programu, učenici sa invaliditetom moraju biti upisani u srednju školu u BiH i biti rođeni između 15. veljače 2006. i 15. srpnja 2009. 

Zainteresirani učenici koji ispunjavaju navedene kriterije pozvani su da se prijave na testiranje za YES program odlaskom na web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes.

Početkom prosinca 2023. učenici koje izabere neovisna komisija u Washingtonu bit će obaviješteni da nastave natjecanje u polufinalnom krugu. Finalisti će biti izabrani na proljeće 2024. 

Online prijave su otvorene do 24. listopada 2023., a za pitanja se moguće obratiti mailom na adresu: yes.ba@americancouncils.org.

Kennedy-Lugar Youth Exchange (YES) je program kojim se realizira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli 2024.-2025. akademsku godinu SAD-u. YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD, a od 2008. u Bosni i Hercegovini ga provodi American Councils for International Education, priopćeno je iz te organizacije.

0%