if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Nakon pet mjesecu holivudski scenaristi se vraćaju na posao

Članovi Udruge američkih scenarista (WGA) odobrili su novi trogodišnji ugovor s velikim studijima u ponedjeljak, pet mjeseci nakon što je sindikat sazvao štrajk koji je poremetio filmsku i televizijsku produkciju u Hollywoodu.

WGA je rekao da je 99 posto od otprilike 8500 glasača podržalo dogovor koji osigurava povišice plaća, neke zaštite u vezi s korištenjem umjetne inteligencije i druge benefite. “Zajedno smo uspjeli postići ono što su mnogi govorili da je nemoguće prije samo šest mjeseci”, rekla je predsjednica WGA Westa Meredith Stiehm.

Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji zastupa Walt Disney, Netflix i druge medijske tvrtke, rekao je da ugovor “predstavlja značajne dobitke i zaštitu za scenariste”. “Važan je napredak za našu industriju da se scenaristi vraćaju na posao”, navodi se u priopćenju saveza.

Glumci i drugi izvođači također traže povećanje plaća i zaštitu od umjetne inteligencije, plus druga poboljšanja radnih uvjeta. Pregovarači sindikata glumaca SAG-AFTRA nastavili su razgovore o ugovoru sa studijima u ponedjeljak. SAG-AFTRA, najveći holivudski sindikat, i studiji ponovno će se sastati u srijedu, 11. listopada, priopćeno je u ponedjeljak.

0%