play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Ove godine očekuje se jesen toplija od prosjeka

Prognoze ukazuju da će ove godine jesen u Bosni i Hercegovini biti toplija od prosjeka, sa najznačajnijim pozitivnim odstupanjima na sjeveru Bosne.

“U pogledu padalina, očekuju se manje količine od prosjeka, iako su signali za padaline ovog puta nedovoljno pouzdani. Ipak, moramo biti spremni na deficit u odnosu na uobičajene količine za jesen, posebno u središnjim predjelima Bosne”, izjavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Klimatološki, jesen na sjevernoj hemisferi počinje 1. rujna. Astronomski, međutim, nova sezona počinje 23. rujna, na jesenji ekvinocij.

Klimatološki to znači da su srednje dnevne temperature zraka u Bosni tijekom rujna oko 15 stupnjeva Celzijusa, listopada oko deset stupnjeva i studenog oko pet, dok su u Hercegovini redom 20 stupnjeva u rujnu, 15 stupnjeva u listopadu i deset stupnjeva tijekom studenog. Padalinski režim značajnije se mijenja u odnosu na ljetni, kiše su dugotrajne, sve više “jesenjih” kiša, a sve manje je pljuskova, te vrlo često uz jutarnju maglu, podsjećaju iz FHMZ-a.

“Međutim, jesen zna ponuditi dosta lijepo vrijeme, nemojmo zaboraviti Miholjsko ljeto. Rekordi maksimalnih temperatura tijekom rujna u BiH idu i preko 40 stupnjeva Celzijusa, Zenica sa 40,9 stupnjeva izmjerenih 18. rujna 2015. godine i Mostar sa 41,6 stupanj izmjeren 1. rujna 1902. godine. Moramo biti spremni i na minuse, već od rujna, rekordi minimalnih temperatura znaju se spustiti i do minus 5,7 stupnjeva izmjerenih 30. rujna 1970. godine u Bugojnu i minus 10,6 stupnjeva izmjerenih na Bjelašnici 28. rujna 1906. godine“, navode iz FHMZ-a.

U pogledu padavina maksimalne dnevne sume često idu i iznad 100 litara po metru kvadratnom. Najmlađi rekord, ujedno i najveći, veže se za Mostar – 127 litara po metru kvadratnom, izmjereno je 26. rujna 2010. godine. Rekordne visine snježnog pokrivača odnose se na planinske predjele, tijekom rujna na Ivan-sedlu 12 centimetara 1978. godine i 28 centimetara na Bjelašnici 1964. godine.

0%